Top Menu

Speculaas

Speculaas voor Sinterklaas en onze verjaardag

Op 5 december 2009 werd Nijmegen Eet opgericht met een bezoek aan restaurant Isabel’s Bistro. Isabel’s Bistro bestaat inmiddels niet meer. In het pand zit nu het restaurant De Firma, dat in 2013 de tweede prijs voor het beste terras van Nijmegen won. Om onze verjaardag en die van Sinterklaas te vieren bakken we speculaas.

Voor een extra Nijmeegs tintje nemen we een recept voor speculaasbrokken van restaurant Plaats 1 in Nijmegen. De ingrediënten halen we bij de Appie om de hoek…

Ingrediënten voor de speculaasbrokken

(voor zo’n zes grote brokken)

  • 150 g roomboter
  • 125 g bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel zout
  • 10 g speculaaskruiden
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 eetlepel melk
Klik op de foto’s voor de bereidingswijze.
Geen zin om zelf je speculaasbrokken te gaan bakken? Dan kun je voor de beste speculaasbrokken van Gelderland terecht bij Patisserie Strik in Nijmegen.

Speculaas of speculoos

Speculaas, in België ook speculoos, is een sterk gekruide, oude soort koek, meestal − maar niet uitsluitend − hard, droog en plat, die in de vorm van verschillende voorstellingen wordt gebakken en vooral omstreeks het sinterklaasfeest en tijdens de adventstijd populair is. De oudste bronnen betreffende speculaas spreken ook van bruiloften en kermis. De laatste decennia is het echter normaal geworden het hele jaar door deze lekkernij te eten, vooral bij de koffie of thee, bij ijs of fruitsalade. Speculaas wordt voornamelijk in Nederland en België gemaakt en gegeten, alsook in het Duitse Westfalen en het Rijnland, Luxemburg en Noord-Frankrijk.

Bron: Wikipedia

, , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.