Top Menu

Buiten oliebollen bakken in de wok

Buiten oliebollen bakken in de wok

Het is inmiddels bekend: de wok is niet enkel en alleen geschikt om Aziatisch te koken! Meer en meer ontdekt men het wokken als een smakelijke, gezonde en snelle manier om allerlei gevarieerde maaltijden te bereiden. Deze trend is ook zichtbaar in de schappen van de supermarkten. Voorgesneden wokgroenten zijn er in allerlei variaties: Hollands, Italiaans, Mexicaans, voorgesneden kipfilet, varkensfilet, kant en klare wokgarnalen en zelfs aardappelblokjes op wokformaat zijn overal te koop. Maar oliebollen?

Frituren in de wok

Veel minder bekend is, dat de wok zich ook prima leent voor een andere kooktechniek: frituren! Dat is ook niet vreemd als je bedenkt hoeveel verschillende frituurpannen er te koop zijn. In de wok frituren heeft voordelen. Het eerste grote voordeel is dat het makkelijk buiten kan! Zonder elektrische snoeren en geen gesleep met de frituurpan. Bovendien kan er meer eten tegelijkertijd gefrituurd worden. En daarnaast is het een hele andere beleving: het is leuk om naar te kijken en leuk om te doen.

Aangezien het alweer tegen het einde van het jaar loopt, met de feestdagen in zicht, heb ik als voorbeeld om te frituren in de wok, het buiten oliebollen bakken gekozen. Een recept voor oliebollen is niet moeilijk te vinden, het internet staat er vol mee. Voor het gemak ben ik uitgegaan van een eenvoudig recept, en aan de slag gegaan.

Laat je apparaten binnen!

Het recept hieronder kun je uitprinten. En dat is wel zo makkelijk als je buiten gaat bakken, want dan hoef je tenminste geen mobiele digitale apparaten mee naar buiten te nemen. Kunnen ze ook niet in de kokendhete olie vallen 🙂

Buiten oliebollen bakken in de wok

 • Aantal personen: ongeveer 30 oliebollen
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Afdrukken

In een wok kun je prima frituren, zoals deze lekkere oliebollen bijvoorbeeld!

Ingrediënten

 • 1 kilo bloem
 • 1 liter water
 • 80 gram gist
 • 20 gram zout
 • 50 gram suiker
 • 2,5 liter zonnebloemolie

Bereiding

 1. Het oliebollenbeslag maken. Meng eerst de gist met het water. Voeg daarna de bloem toe en mix het geheel een halve minuut op de laagste stand, zodat er geen klontjes meer in het mengsel zitten. Voeg vervolgens de suiker en het zout toe.
 2. Maak een handdoek vochtig en leg deze over de schaal heen. Dit voorkomt dat het beslag uitdroogt. Zet de afgedekte kom vervolgens op een warme plek en laat hem daar drie kwartier tot een uur staan om te rijzen. Wanneer je graag oliebollen eet met bijvoorbeeld krenten, dan voeg je deze op het laatst aan het beslag toe.
 3. Nu het beslag moet rijzen heb je mooi tijd om de brander met wok op zijn plek te zetten. Buiten, uiteraard. Ten eerste scheelt het in de schoonmaak en ten tweede krijg je geen baklucht in huis.
 4. Zodra het beslag klaar en uitgerezen is, vul ik de wok met 3 liter verse arachideolie (ook wel pindaolie genoemd).
 5. Ik bevestig een thermometer met de lange voeler aan de rand van de wok. Let op dat voor een exacte meting het puntje van de thermometer niet de hete bodem van de pan raakt! Breng vervolgens de temperatuur van de olie geleidelijk naar de 180° Celsius. Zodra de temperatuur van 180° bereikt is, zet het vuur lager totdat de temperatuur stabiliseert rond 180°. De thermometer blijft de hele tijd in de wok bevestigd zodat we direct kunnen ingrijpen als de temperatuur te veel stijgt of daalt.
 6. Vervolgens gaan de oliebollen in de pan. Om deze te vormen gebruik ik een ijsschep zodat ze allemaal ongeveer even groot zijn. Het is aan te raden de ijschep eerst in de olie te dompelen en dan in het beslag zodat het beslag makkelijker uit de schep loskomt. Doe dit rustig en zonder spetteren. Ten eerste voor de veiligheid, brandwonden, en ten tweede om te voorkomen dat de temperatuur van de olie te veel daalt als te veel koud beslag aan het vet toegevoegd wordt. Als de temperatuur van de olie te veel daalt, kunnen de bollen olie gaan absorberen en dus erg vet worden.
 7. Na een minuut of drie, keren de bollen vanzelf, en dan na nog drie minuten zijn ze klaar. Ik haal ze voorzichtig met de schuimspaan uit de pan en leg ze op een schaal met absorberend keukenpapier zodat ze goed kunnen uitdruipen.
 8. Het vuur gaat uit en de olie kan afkoelen. Als de olie voldoende afgekoeld is, gaat hij door een koffiefilter terug in de fles. Opslaan op een koele donkere plek. En dan lekker oliebollen eten!

Let op!

Misschien ten overvloede: Veilig frituren in de wok vereist natuurlijk een zorgvuldige manier van werken anders kunnen er ongelukken gebeuren.

Buiten oliebollen bakken is sfeervol en gezellig

Je kunt dit recept natuurlijk ook prima gebruiken om binnen oliebollen te bakken. Maar buiten oliebollen bakken – met een lekker glaasje erbij – kan heel gezellig en sfeervol zijn. En bovendien houdt het vieze baklucht buiten. Bak ze!

Dit artikel is een bijdrage van gastauteur Harry Hendriks. Harry is zelfstandig CRM-consultant. Gespecialiseerd in internationale implementaties. Daarnaast oprichter/eigenaar van, het in Nijmegen gevestigde, Jansberg innovatief koken.

,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.