Top Menu

Appel karameltaart

Appel-karameltaart

Dit weekend hebben we een bijzonder feest: een 70-jarige verjaardag. Dat vraagt om iets speciaals. En aangezien we nog geen taarten en ander zoet lekkers uit Nijmegen Kookt hebben gemaakt, is dit het moment! De jarige houdt van fruittaartjes en krentenbroodjes, niet zo van chocolade en andere mousse-achtige. Dus onze keuze is snel gemaakt: Appel-karameltaart naar een recept van Patisserie Strik.

We zijn lang op zoek geweest naar amandelspijs. Via bakkerijen, naar toko’s, naar de markt. Strik heeft namelijk niet de ingrediënten in huis, alleen het recept opgetekend. Hadden we net besloten om dan maar zelf de spijs te maken, en een zak amandelen gekocht, blijkt de spijs gewoon kant en klaar in de supermarkt om de hoek te liggen. Dus toch!

Ingrediënten voor de bodem van de appeltaart

  • Plakjes roomboterbladerdeeg
  • Bloem (om deeg op te rollen)
  • (een bakvorm van ca. 18 cm doorsnede)

Ingrediënten voor de appeltaart

  • Appels, geschild en zonder klokhuis, in schijfjes
  • Basterdsuiker
  • Kaneel
  • Rum
  • Ei
  • Amandelspijs

Ingrediënten voor de roomkaramel

  • Suiker
  • Water
  • Slagroom

De taartbodem moet een uur rusten

Als je de bladerdeegplakjes aan elkaar en op elkaar plakt, blijkt het handig om op een vlakke plaat de deeg toch nog wel te rollen. Wij gebruiken het aanrecht, bestrooid met bloem. Het deeg in de vorm moet wel een uur rusten. Geen idee waarom dat goed is, maar we houden ons maar gewoon aan het recept. Geeft ondertussen tijd om de appels te schillen en rustig aan de vulling en karamel klaar te maken.

De taart anderhalf uur in de oven

De deegvorm moet na het rusten ook nog een half uur in de oven, dan omkeren en weer een half uur in de oven, om te drogen. Dus we hebben geen haast. Nadat de vorm is afgebakken, beleggen we hem met spijs en appels. En dan gaat hij nog eens 30 minuten de oven in.

Klik op de afbeelding voor een vergroting van de foto.

Tips bij de Appel-karameltaart

  • De hoeveelheden zijn allemaal ruim genomen, dus iets minder kan. Of overhouden.
  • De karamel is erg zoet, dus wees hier niet te gul mee, als je liever een hartige appeltaart wilt.
  • Je kunt gerust een grotere taartvorm nemen, dan van 18 cm doorsnede.
  • We geven de taart cadeau, dus hebben hem nog niet kunnen proeven. Denk dat ie erg zoet is!

, , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie