Top Menu

runderrollade met mierikswortelsaus

Runderrollade met een heerlijke jus en mierikswortelsaus

Kerst 2010 wordt bij ons een familiefeestje. Met een lunch/diner buffet. Een dag van tevoren beginnen we al met het klapstuk van ons etentje: een runderrollade naar een recept van Jamie Oliver. Wij kiezen voor een runderrollade van magere runderlappen. Doorgaans kun je ook entrecote gebruiken. Dan maak je een rollade die nog rose is van binnen. Met magere runderlappen moet hij door en door gaar worden. Dat doen wij in de oven, met slow cooking.

De magere runderlappen halen we bij Slager Traiteur René Derkse aan de Fagelstraat. Hij geeft ons goed advies, want wij hadden nog geen idee van het verschil tussen runderlappen en entrecote gebruiken. We laten de lappen daar kruiden met peper en zout en meteen tot een mooie rollade maken. Even bakken en de oven moet de rest doen.

Ingrediënten voor de runderrollade en jus

  • 1,5 kilo rollade
  • 2 middelgrote uien
  • 2 wortels
  • 2 stengels bleekselderi
  • 1 bol knoflook
  • 1 bosje versje tijm, rozemarijn, laurier of salie (of een mengsel)
  • Olijfolie
  • Zeezout en zwarte peper (gemalen/molen)

Runderrollade en slow cooking

Op vrijdagmiddag gaat de runderrollade al de oven in. De groenten onderin de braadslee en de rollade, rondom aangebakken gaat er zo bovenop. Bij slow coocking van de rollade moet je rekening houden met de kerntemperatuur van het vlees. Voor rundvlees is dit 60 tot 65 graden. De oven moet dan ongeveer 20 graden warmer zijn. We hebben een vleesthermometer, dus die kerntemperatuur houden we goed in de gaten. Maar een echte oven thermometer hebben we niet. Dus of de oven echt 80 graden is?!

Door de lage temperatuur blijft het vlees mals

Na ongeveer 5 uur garen in de oven kijken we hoe het vlees ervoor staat. Even een draadje van de rollade losmaken, zodat je binnen het vlees kunt bekijken. Nog steeds rose, dus we braden nog even door. Uiteindelijk staat deze rollade meer dan 7 uur in de oven! En door de lage temperatuur, droogt hij binnenin niet uit, maar blijft hij heerlijk mals!

Klik op de afbeelding voor een vergroting van de foto.


Wat vind je van dit recept? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

De bereiding van de mierikswortelsaus

Doe een eetlepel pittige mierikswortel uit een potje in een kom. Rasp er wat citroenschil over en knijp het sap van een halve citroen erbij uit. Meng er vervolgens 5 eetlepels crème fraîche bij met een flinke scheut extra vierge olijfolie. Eventueel wat peper en zout naar smaak. Dan heb je een heerlijke saus voor bij gebraad. Past erg goed bij deze runderrollade.

Tips bij de runderrollade

  • Barderen van de rollade: wikkel spek om de rollade zodat deze niet te droog wordt aan de buitenzijde.
  • De rollade opwarmen kan wederom langzaam op 80 graden in de oven.
  • Voor een extra lekkere jus voeg een theelepel mierikswortel toe.
  • Je kunt de jus ook in de koekenpan maken, waarin je de rollade hebt gebakken. In plaats van in de braadslee.

Waar in Nijmegen kochten wij deze rollade van magere runderlappen?

Slager Traiteur René Derkse
Fagelstraat 2, 6524 Nijmegen, Nederland


Geen zin om zelf te koken? Zoek dan een restaurantje of snelle hap op onze overzichtskaart van Nijmegen!

, , , ,

Een reactie op Runderrollade met een heerlijke jus en mierikswortelsaus

  1. Max maart 31, 2012 om 19:18 #

    Ik heb vandaag het recept gemaakt. Het is in een woord PERFECT! Ik was wat sceptisch i.v.m. de lange tijd in de oven, maar het heeft mijn verwachtingen voor 150 % overtroffen. Ik heb voor alle zekerheid de rollade gebardeerd met seranoham en het is in totaliteit 7 uur de oven in geweest op een temperatuur van rond de 90 graden C. en heb de groenten eerst met de staafmixer gepureerd en krachtbouillon erbij gedaan. Daarna gezeefd en gereduceerd.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes