Top Menu

Ribeye steak met peper en rozemarijn

Ribeye steak met rozemarijn en peper

We mogen wel stellen dat nu het barbecue seizoen toch echt voorbij is, maar dat betekent niet dat je geen lekkere steak meer kan maken. Met een goede grillpan, op hoog vuur kun, je net zo’n lekkere steak bakken als op de barbecue. Je steak krijgt net zo’n smakelijke bruine grillstreep als op de barbecue, mits je een goede grillpan hebt met scherpe ribbels. In dit geval gaan we voor een lekkere sappige ribeye steak van Slager Traiteur René Derkse in Nijmegen.

ribeye steak grillen

Goede grillpan met scherpe ribbels

Een goede grillpan met scherpe ribbels is belangrijk om je steaks die typische grillsmaak te geven. Maar ook belangrijk is dat je grillpan van zwaar gietijzer gemaakt is. Zwaar gietijzer is namelijk een zeer goede warmtegeleider, zodat je op hoge temperaturen kunt grillen.

Ik heb een zware zwarte gietijzere Ronneby Bruk Grillpan van Zweedse makelij, waarop je een perfecte steak kan grillen. Deze pan is onder andere te koop bij Zus & Zo Keukengerei aan de Houtstraat hier in Nijmegen.

Ribeye steak met rozemarijn en peper

  • Aantal personen: 4
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Je steak krijgt net zo’n smakelijke grillstreep als op de barbecue.

Ingrediënten

  • 4 Ribeye steaks
  • 2 volle eetlepels grof gehakte rozemarijn
  • 2 volle eetlepels versgemalen zwarte peper
  • 250 ml olijfolie

Bereiding

  1. Marineer de steaks in de rozemarijn, peper en olie en plaats afgedekt voor een nacht in de koelkast.
  2. Haal de steaks ruim voor het grillen uit de koelkast en laat de steaks op kamertemperatuur komen.
  3. Verwarm de grillpan (op gemiddeld vuur) een paar minuten goed voor.
  4. Laat de steaks kort uitlekken, zodat overtollige olie eraf loopt.
  5. Bak de steaks (op hoog vuur) aan beide zijden voor ongeveer 2 min.
  6. Haal de steaks van de hittebron, bedek losjes met folie en laat vijf met rusten.

Wat is de Maillardreactie?

Vroeger dacht ik altijd dat die specifieke grillsmaak alleen op de barbecue te bereiken was, maar sinds ik een goede grillpan heb weet ik wel beter. Natuurlijk geeft de rook van de barbecue extra smaak, maar een belangrijk onderdeel van de smaak is de Maillardreactie.

ribeye steak laten rusten

Tijdens het bakken worden voedingsmiddelen bruin en dit bruinen wordt de Maillardreactie genoemd. Het bruinen is een chemische reactie tussen reducerende suikers en aminozuren. In principe verloopt de Maillardreactie op iedere temperatuur, maar hoe hoger de temperatuur hoe sterker de reactie.

Dus verwarm je grillpan goed voordat je je steak bakt en maak optimaal gebruik van de Maillardreactie…

, , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie