Top Menu

ree met sinaasappelkorst

Ree met sinaasappelkorst

Vandaag zijn we erg laat met de voorbereiding. We kiezen een recept van De Wildcentrale uit deel 2 van Nijmegen Kookt. Eenvoudig te bereiden en omdat we dit adresje makkelijk weten te vinden in het centrum van Nijmegen. Het wordt Ree met sinaasappelkorst. Om vier uur ziet De Wildcentrale er al verlaten en gesloten uit. Ze zijn al druk aan het schoonmaken.

Maar gelukkig hebben ze nog wel reerug op voorraad. Zij het bevroren. En we moeten de hele string kopen. Een duur grapje voor 6,50 per ons! En thuis hebben we eerst nog moeite de filet ontdooid te krijgen voordat we kunnen starten met koken.

Ingrediënten ree met sinaasappelkorst

 • Reerugfilet
 • Appelstroop
 • Szechuanpeper
 • Zeezout en peper
 • Gehakte peterselie
 • Sinaasappelschil gehakt
 • Sap van een sinaasappel
 • Stronkjes witlof

Ree licht aanbakken

Nadat de ree goed ontdooid is bakken we hem mooi bruin. Onze ervaring is dat bij vlees die we rosé willen eten, we iets langer mogen bakken dan ‘kort om en om bruin bakken’. Er wordt in dit recept geen baktijd vermeld,  dus we doen het naar eigen inzicht.

Klik op de foto’s voor de bereidingswijze.

Wat is Szechuanpeper?

Dit ingrediënt kennen we niet. Vandaar dat we het opzoeken op Google. Het lijkt een soort pepertje met een citroen smaak. Hiervoor moeten we dus denk ik naar een groente speciaalzaak, maar die is niet meer open. Dus besluiten we zelf een alternatief te maken: rode peper, die we marineren in citroensap.

Alle ingrediënten mengen

De sinaasappelschil en de peterselie hebben we eerst droog gehakt in de mixer/foodprocessor. Daarna gaan het zeezout, de peperkorrels en de gemarineerde Spaanse peper erdoor.  Dit ook samen nog even door de mixer. Bij de ingrediënten staat het sap van een sinaasappel vermeld. Maar in het recept komt dit ingrediënt nergens meer terug. We besluiten het sap toch maar te gebruiken en aan het mengsel van alle ingrediënten toe te voegen.

Reerug insmeren

Het mengsel is door het gebruik van het sinaasappelsap erg dun. Wanneer we de reerug hiermee willen insmeren, nadat we hem eerst met de appelstroop hebben ingesmeerd, blijft het mengsel niet mooi liggen op de filet. Vandaar dat we een deel van het mengsel vooraf al mengen met de appelstroop. Hiermee smeren we de reerug in. Daarna gaat het restant van het ingrediënten mengsel over de filet.

De oven in en… klaar

Even ruim een kwartiertje de oven in. Ondertussen de blaadjes witlof bakken. De blaadjes mogen wat ons betreft wat langer bakken dan, de aangegeven, enkele seconden. Anders blijven ze wel erg hard! We trancheren de reerug en deze is prachtig rosé en heerlijk mals van smaak. Het mengsel smaakt wel erg naar sinaasappel… De tip bij het recept voor de wijn blijkt een goede: namelijk een heerlijke rode Shiraz.

Tips bij de reerug met sinaasappelkorts

 • Wees terughoudend met de hoeveelheid sinaasappel.
 • Meng de stroop met een deel van het sinaasappel-mengsel voor aanbrengen.
 • Een Shiraz wijn smaakt hier heerlijk bij.

, , ,

2 reacties op Ree met sinaasappelkorst

 1. Claudi maart 2, 2010 om 17:48 #

  Eind van de vrijdagmiddag, uurtje of 16.00 kregen we ineens inspiratie om ‘iets met wild’ te maken. Reerug met sinaasappelkorst klonk ons als veelbelovend in de oren.

  Wij naar de Wildcentrale voor de reerug. “Helaas”, zo werd ons verteld door de slagerin, “het is geen reeseizoen meer. En trouwens je kunt net zo goed hertenbiefstuk nemen, dat is de helft goedkoper en eigenlijk net zo lekker”. Wij sputterden nog wat over het speciale recept dat wij hadden met sinaasppel, kon dat dan wel met hertenbiefstuk? Nou, dat kon prima verzekerde de slagerin ons.

  De rest van de ingredienten gekocht en aan de slag. Toen we thuis waren, lazen we pas voor het eerst het hele verhaal over het maken van dit recept. Algauw bleek dat we iets wezenlijks over het hoofd hadden gezien: wij waren niet in het bezit van het kookboek nijmegen kookt.

  Daardoor konden wij wel achterhalen welke ingredienten er op een bepaald moment in het gerecht moesten komen maar niet de exacte hoeveelheden.

  Gelukkig hadden de mensen van nijmegen eet foto’s gemaakt van de verschillende mengsels van ingredienten. Hierdoor werd voor ons een deel van de blackbox inzichtelijk. De hoeveelheden hebben we maar op z’n Jamy Oliver’s gedaan met snufjes en handjes.

  Blij waren we dan ook met de opmerking over hoe szechuan peper te ‘interpreteren’ en de expliciete waarschuwing over op te passen met de hoeveelheid sinaasappel(sap).

  Lekker hoor, hertenbiefstuk met sinaasappelkorst…Al bleef
  de sinaasappel overheersend, al hadden we er maar weinig van in gedaan.

  • Nijmegen Eet maart 3, 2010 om 16:51 #

   Beste Claudi,

   Dank voor je reactie. Wij snappen je punt over ingrediënten en bereidingswijze. Wij zullen voortaan de bereidingswijze duidelijker in de foto’s illustreren. Zie ons laatste artikel Risotto met paddestoelen. Hoop dat je de recepten dan makkelijker kunt namaken. Veel succes.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.