Top Menu

lamsrack uit de oven

Lamsrack uit de oven

Dit bericht is een samenvoeging van twee eerder gepubliceerde berichten.
Wij zijn dit keer op locatie in Frankrijk, want we hebben vakantie. Maar de kookboeken van Nijmegen Kookt zitten gewoon ook in onze koffer. Want we gaan heerlijk koken en buiten eten in de zon. De Lamsrack uit de oven, naar een recept van Slagerij Ben Cornelissen,  ziet er heerlijk uit. Doet ons denken aan het gestoofde lamsvlees dat we ooit bij De Librije aten. Heerlijk! De lamsrack wordt geserveerd op een bedje van spinazie. En we doen er een gebakken aardappeltje bij.

We koken voor vier, dit keer. Dus op naar de plaatselijke supermarkt in Autun, in plaats van naar Slager Traiteur René Derkse (voorheen Slagerij Ben Cornelissen). We lenen gewoon even hun recept uit het kookboek Nijmegen Kookt. Maar voor de inkoop vergapen we ons aan de vitrines van de megasupermarkten hier. Boodschappen doen is dan een waar feest.

Ingrediënten

 • Lamsrack
 • Olie om in te bakken

Ingrediënten voor de kruidenkorst

 • Peterselie
 • Sneetje droog brood
 • ei
 • Olijfolie
 • Peper en zout

Ingrediënten voor de rozemarijnjus

 • Rode wijn
 • Rode port
 • Gesnipperde sjalot
 • Naalden van takjes rozemarijn
 • Olijfolie
 • Honing
 • Zout

Ingrediënten voor de geroerbakte spinazie

 • Wilde spinazie
 • Zongedroogde tomaten
 • Gehakte olijven
 • Peper en zout
Klik op de foto’s voor de bereidingswijze.


Hoewel alles onder de Franse zon beter smaakt, valt het resultaat ons toch een beetje tegen. In lamsrack uit de oven deel 2 lees je waarom onze lamsrack in Frankrijk niet zo’n succes was. En waarom het ons, een kleine twee maanden later, in Nederland wel lukt om een heerlijke lamsrack met kruidenkorst te bereiden…

Lamsrack uit de oven deel 2

Een kleine twee maanden geleden lukte onze lamsrack uit de oven niet zo goed. We waren toen op vakantie in Frankrijk en gingen voor het lamsvlees naar de plaatselijke supermarkt. Volgens google translate is de juiste vertaling van lamsrack, in het Frans, carré d’agneau. Dus bestelden we dit bij de slager in de supermarkt aldaar.

Of dat de vertaling niet goed was of dat ze in Frankrijk een andere beleving bij lamsrack hebben, weten we niet. In elk geval hadden we niet het juiste stuk lamsvlees voor dit recept, want de bereiding ging erg moeizaam. Het vlees was na 20 min in de oven zeker niet gaar en moesten het na het snijden nog gaarbakken in de pan. Het snijden van het vlees ging met onze hobby messen ook zeer moeizaam.

Het verkeerde stuk lamsvlees

Later in Nederland zagen we bij Slager Traiteur René Derkse, in de vitrine, ook lamsrack’s liggen. Die zagen er toch heel anders uit dan het stuk vlees dat wij in Frankrijk hadden. Dus lieten we de foto’s, van onze Franse lamsrack, aan René Derkse zien. En ja, we hadden inderdaad een verkeerd stuk lamsvlees te pakken.

Volgens René hadden wij een halve lamsrug, van de rib (lange ribben) naar de nek èn met de wervels er nog aan (zie reacties onder dit artikel). Niet gek dat we met onze hobby messen amper door de wervels kwamen en dat het vlees niet goed gaar werd. Dit stuk vlees leent zich goed om op een lage temperatuur (80 graden) enkele uren langzaam in de oven te garen, vertelde slager René ons.

We kopen snel twee lamsrack’s bij René Derkse en kunnen niet wachten om er thuis mee aan de slag te gaan. We zijn benieuwd of we het vlees nu wel goed gaar krijgen. En of we het lamsvlees nu goed kunnen snijden. Zodat we mooie lamskoteletjes op ons bord krijgen.

Klik op de foto’s voor de bereidingswijze.

De kruidenkorst

Volgens het recept, in Nijmegen Kookt, moet je alle ingrediënten voor de kruidenkorst in een blender doen en fijn mengen. Hierdoor ontstaat een soort pasta die je dan over de lamsrack moet smeren. Dit werkt erg moeizaam. De kruidenkorst wil zo niet echt goed hechten aan het vlees. Dus proberen wij een andere manier.

We doen alleen de peterselie met het droog brood (wij gebruiken Melba toast), met peper en zout, in de blender. Na het lamsvlees rond om bruin gebakken te hebben halen we deze eerst door een mengsel van ei met olie. Vervolgens halen we het vlees door het mengsel van peterselie en toast. Dit werkt perfect. Zie de middelste foto hierboven.

Het is even puzzelen als je dit recept wil gaan maken. Maar als je de stappen uit het eerste deel, met het juiste stuk lamsvlees, nauwkeurig volgt. En als je onze tips voor de kruidenkorst hierboven meeneemt, dan lukt het je vast een heerlijk gerecht op tafel te toveren!

, , , ,

2 reacties op Lamsrack uit de oven

 1. René Derkse september 9, 2010 om 15:18 #

  Heel leuk dat jullie het recept ook tijdens de vakantie uitproberen, maar jammer dat de plaatselijke slager / supermarkt niet het juiste vlees heeft geadviseerd.

  Op de foto is een halve lamsrug te zien, van de rib (lange ribben) naar de nek èn met de wervels er nog aan.

  Een lamscarree, wat in het boek gebruikt wordt, wordt gesneden van de lende van het lam, zonder wervels. Dit is het malste gedeelte van de rug, met dus een kortere bereidingstijd.

  Het lamsvlees dat gebruikt is in Frankrijk zal met deze bereidingstijd zeker niet mals zijn geweest!

  Dit stuk vlees leent zich goed om op een lage temperatuur (80 graden) enkele uren langzaam in de oven te garen.

  René Derkse
  Slager Traiteur René Derkse
  (voorheen Slagerij Ben Cornelissen)

 2. Jonny oktober 14, 2010 om 21:41 #

  Als je, na het het aanbraden in de pan, de lamsrack insmeert met milde dyonmosterd en het rack daarna wentelt in het kruiden-brood mengsel (ik gebruik altijd semmelbrosel) blijft het perfect zitten. 5 tot 8 minuten in de oven en je hebt een perfecte lamsrack.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.