Top Menu

lamsbout met olijven

Lamsbout met olijven

Dit weekend is het weer tijd voor een onvervalst stukje vlees. Van kenners horen we dat je vlees – na kort aanbraden – ook op lage temperatuur uren kunt laten garen in de oven. En een lamsbout lijkt ons hier heerlijk voor. Dus op naar biologische slagerij De Groene Weg, aan de zuidkant van Nijmegen.

In Nijmegen Kookt Deel 2 beschrijven zij een heerlijk recept van een lamsbout met olijven. Ook uit de oven. Dus dat recept volgen we.

Ingrediënten

 • Lamsbout
 • Gedroogde tomaatjes, in reepjes
 • Olijven, in reepjes
 • Rode wijn
 • Sjalot, gesnipperd
 • Knoflook, gehakte teentjes
 • Rozemarijn

Hoe lang en op welke temperatuur in de oven?

Het spannende is dat we een kleiner stuk lamsbout hebben dan aangegeven, ca. 385 gram. In het recept van Nijmegen Kookt staat 500 gram, een half uur in de oven op 140 graden. We besluiten er een draai aan te geven: het vlees rondom even te braden. En dan te beginnen op 80 graden, een uur in de oven. Kijken of dit lukt.

Klik op de foto’s voor de bereidingswijze.

Zout en peper?

In het recept staat niets over het toevoegen of op smaak maken met zout en peper. Gek. In de saus van sjalotten, knoflook, gedroogde tomaat, olijf en wijn, besluiten we wel wat toe te voegen. Kijken wat er gebeurt. Blijkt achteraf inderdaad niet echt nodig, als je niet van zoute scherpe smaak houdt…

Nog even nagaren in de oven

Een uur in de oven op lage temperatuur geeft een goed effect. Maar… een uur is niet lang genoeg. Beste is om hem dan heel lang te laten sudderen. Onze voorzichtige inschatting is dat hij zo nog enkele uren in de oven kan. Zoveel tijd hebben we nu niet… Dus we zetten  de oven alsnog hoger en zetten de lamsbout er nog een half uurtje in.

Het smaakt heerlijk! Rood wijntje erbij, bij voorkeur een Shiraz. Smullen maar! Dit recept gaan we zeker nog eens proberen. Maar dan starten we ’s ochtend vroeg en laten we de lamsbout denk ik de hele dag in de oven staan. Smelt dan vast op je tong!

Tips bij deze lamsbout

 • De lamsbout kan ook op lage temperatuur langere tijd in de oven voor een mals resultaat.
 • Peper en zout bij de saus hoeft in dit geval zeker niet.

, , , ,

Een reactie op Lamsbout met olijven

 1. Jan Willem Bot augustus 6, 2010 om 10:03 #

  Wat een lekker recept! Goeie tip om ‘m langer in de oven te zetten op lagere temperatuur. Kleinsmaaktipje: probeer ‘m ook eens met zwarte ipv groene olijven!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.