Top Menu

kip-courgettetaart

Kip-courgettetaart (enigszins misvormd)

Heb mezelf even moeten vermannen om dit recept te maken. Omdat ik na de scheiding van mijn lieve vrouw Ans, haar voortreffelijke kookkunsten zo mis. Als troost maakte ik onder andere deze heerlijke kip-courgettetaart (al is ie, door het gebruik van de verkeerde ovenschaal, een beetje ingestort). Daarbij gebruikte ik de vleesplank die ik, na het succes van de groenteplank, aanschafte bij Zus & Zo Keukengerei aan de Houtstraat in Nijmegen.

Laat eerst, in pakweg 10 minuten, de plakjes bladerdeeg ontdooien. Daarna snijd je, liefst op de rode vleesplank, het vlees in reepjes of blokjes. Bak in de boter de kip rondom bruin. Roer de ui erdoor en strooi er wat peper en zout over. Pers de knoflook uit boven de pan. Laat dit ongeveer 3 minuten zachtjes samen bakken; zet daarna het vuur uit.

Nu komt de groene plank aan de beurt!

Verwarm nu de oven voor op 200°C. Hoera! Nu komt de groene plank aan de beurt! Snijd de uiteinden van de courgettes af en snijd ze verder in dunne plakjes. Smelt wat boter, bak in een ander pan de plakjes snel bruin. Waarschijnlijk moet je dit in twee keer doen. Bestrooi de courgette tijdens het bakken met de tijm. Laat vervolgens de plakjes uitlekken in een vergiet, anders wordt de taart te nat.

Een kip-courgettetaart van bio bladerdeeg

Leg nu de ontdooide plakken bladerdeeg (ik gebruikte dit keer bio bladerdeeg, van het merk Moin, gekocht bij Van Nature) op elkaar. Bestuif het aanrecht met bloem. Soms moet je dat ook doen met het deeg zelf, maar de bioplakken van Moin zijn van zichzelf al behoorlijk ‘bloemig’. Rol nu het deeg uit tot een grote, ronde lap. Vet de springvorm in en bekleed hem nu met het deeg. Veel mensen denken dat het gedoe met dat uitrollen en een deegroller overbodig is, maar geloof me, het levert een veel fraaiere, professioneel ogende taart op. Prik wat gaatjes in de deegbodem en strooi er het paneermeel over.

Ingrediënten voor kip-courgettetaart

  • (voor 2 à 3 personen, springvorm van 24 centimeter)
  • 5 plakjes diepvries bladerdeeg
  • 300 gram kip- of kalkoenfilet
  • 60 gram boter
  • 2-3 gesnipperde uien
  • 1 teentje knoflook
  • zout en peper
  • 2 courgettes (ca. 600 gram)
  • 2 theelepels tijm
  • 2 eetlepels bloem
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 150 gram geraspte oude kaas
  • ongeveer 8 gevulde olijven
Klik op de afbeelding voor een vergroting van de foto.

Wat vind je van dit recept? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Blijf goed mengen!

Meng de helft van de courgetteplakjes door de kip en meng er twee-derde deel van de kaas doorheen. Schep dit mengsel op de deegbodem. Verdeel de rest van de courgette erover, versier de bovenlaag met de in plakjes gesneden olijven. Strooi de rest van de kaas erover. Bak de taart nu ongeveer 40 minuten op 200°.

Tips bij de kip-courgettetaart

  • Meng ook wat paneermeel door de kaas die je over de taart strooit. Zo wordt het kaaslaagje lekker krokant.
  • Begin het bakken met een met zilverfolie afgedekte taart. Haal het laatste kwartier het folie eraf om de kaaslaag te laten bruinen.

Waar in Nijmegen kocht ik de kipfilet?

Biologische Slagerij De Groene Weg
Groenestraat 189, 6531 Nijmegen, Nederland


Geen zin om zelf te koken? Zoek dan een restaurantje of snelle hap op onze overzichtskaart van Nijmegen!

Al is hij door het gebruik van verkeerde ovenschaal, zoals je ziet, een beetje ingestort.

, , ,

Een reactie op Kip-courgettetaart (enigszins misvormd)

  1. De Poelier maart 2, 2016 om 12:51 #

    Hallo Machiel, erg grappig einde van het recept! Leuk gedaan met het foto stappenplan. Als je nog eens een andere bladerdeegtaart wilt maken hebben we hier een recept voor je waar geen ovenschaal of springvorm bij nodig is: http://www.poelier.nl/recept.php?rid=214 (hartig bladerdeegtaartje met ei). Vriendelijke groet, De Poelier

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes