Top Menu

Kalkoen met rozemarijn

Kalkoen met rozemarijn

Deze kalkoen is eenvoudig te maken. Met de hazelnoten, rozemarijn en whisky vinden we dit al een echt voorproefje voor de Kerst. Gebakken aardappeltjes erbij (of patat, zoals wij nu doen). En het recept adviseert geroosterde andijvie. Klinkt gek. Maar door het bakken smaakt het een beetje als paksoi of raapsteeltjes. Lekker!

Het recept is in het kookboek Nijmegen Kookt opgetekend door Lisimo, die een kruidenkraam had op de zaterdagmarkt op het Kelfkensbos. Had. Want bij aankomst daar blijkt dat zij ermee zijn gestopt. Dus voor de kruiden, groente en hazelnoten belanden we nog wel op de markt. Maar de kruiden komen nu van Kilicer Herbs.

Ingrediënten voor de Kalkoen met rozemarijn

  • Kalkoenfilet
  • Boter
  • Gehakte hazelnoten
  • Naalden van de rozemarijn
  • Whisky
  • Gevogeltefond
  • Room
  • Peper
  • Zout

Verwarm alvast de oven voor

De kalkoen gaat, voordat je hem serveert, even oven in. Dus handig om deze alvast voor te verwarmen op 190 graden. De kalkoen wordt, na het om en om bakken, bedekt met de hazelnoten en rozemarijn. Tien minuten in de oven om lekker krokant korstje te maken. Klaar!

Op pad voor de ingrediënten

Zoals gezegd bestaat Lisimo dus niet meer. Maar gelukkig is er een alternatief voor in de plaats gekomen op de markt ‘Kilicer Herbs’. Ook de kalkoen hadden we hier op Het Kelfkensbos achteraf kunnen kopen. Maar voor nu belanden we nog even bij De Wildcentrale. Volgende keer gaan we zeker een keer gevogelte kopen op de markt! We koken niet zo heel vaak met sterke drank. Maar een fles whisky hebben we meestal wel in huis. Het alternatief is een klein flaconnetje, dat we nu halen bij Slijterij Hoogma aan de Daalseweg. Erg handig mocht je niet van whisky houden.

Tips bij de Kalkoen met rozemarijn

  • Smelt de boter, voordat je deze mengt met de hazelnoten.
  • Neem ruim boter voor een lekker smeuïg mengsel.
  • Als je niet van whisky houdt – en er niet vaak mee kookt – koop dan een klein flaconnetje bij de slijterij.

, , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie