Top Menu

Hoe bak je een lekkere entrecote

Hoe bak je een lekkere entrecote?

Struinend door de Albert Heijn in Nijmegen valt mijn oog op een mooie rode, doorregen en biologische entrecote. Het vlees van de Albert Heijn vind ik meestal niet zo lekker. Daarom had ik met mezelf afgesproken dat ik alleen nog steak bij de slager zou halen. Maar deze ziet er toch wel goed uit. Vooruit dan maar, laten we het nog maar eens proberen.

Voor het bakken van deze entrecote combineer ik technieken die ik geleerd heb van de top-chefs en tv-koks Herman den Blijker en Peter Goossens:

Tips van chef-kok Herman den Blijker

Van Herman den Blijker leerde ik om de vetrand van de entrecote te verwijderen en deze eerst uit de bakken. Om vervolgens het vlees in zijn eigen vet te bereiden. Hierdoor maak je optimaal gebruik van de smaak die het vet afgeeft en je steak trekt niet krom in de pan. De vetrand afsnijden gaat het best als het vlees net uit de koelkast komt, en nog ijskoud is. Als ik vlees heel fijn wil snijden leg ik het zelfs eerst in de vriezer, voor een optimaal resultaat.

Tips van chef-kok Peter Goossens

Van Peter Goossens leerde ik om het vlees voor het bakken 15 minuutjes in de oven op 40° te verwarmen. Hierdoor komt het vlees op temperatuur en wordt mooi droog. Een droge steak krijgt een knapperig korstje, omdat vlees pas knapperig kan worden op plaatsen waar er geen vocht meer is. Daarbij lopen de vleessappen minder snel weg, omdat ze niet meer in contact staan met de buitenkant van het vlees. En als je het vlees droogt in de oven, heb je ook geen gedoe met droog deppen.

Klik op de foto’s voor de bereidingswijze.

Het vlees laten rusten

Tijdens het bakken van de entrecote trekken alle sappen naar de kern van het vlees. Zou je het vlees direct serveren dan is het droog. Het is daarom belangrijk om het vlees na het bakken te laten rusten zodat alle sappen vrijkomen en zich door de steak verspreiden. Dan pas krijg je een heerlijke sappige entrecote. Om het vlees niet te laten afkoelen dek je het af met zilverfolie. Je kan de entrecote ook in de oven op 40° laten rusten (in plaats van onder zilverfolie).

Stap voor stap de entrecote bereiden

Een goede steak bakken vind ik nog niet zo simpel. Maar met bovenstaande tips van Herman den Blijker en Peter Goossens ging ik stap voor stap aan de slag. Het resultaat was een sappige steak, met veel smaak en een krokant korstje. Al zeg ik het zelf…

Tips bij deze entrecote

 • Serveer met zelfgemaakte kruidenboter.
 • Serveer met een frisse salade.
 • Serveer met versgebakken brood en/of verse frieten.

, ,

3 reacties op Hoe bak je een lekkere entrecote?

 1. Willem ter Steeg augustus 12, 2016 om 08:02 #

  Het gebruik van zilverfolie gaat altijd ten koste van smaak. Zilverfolie is gemaakt van het zeer onedele metaal aluminium met een dun laagje aluminiumoxide. Als je het vouwt of kreukt ontstaan haarscheurtjes in de buitenlaag. De bloot komende aluminium reageert onmiddellijk en neemt zo veel smaak weg. Als je etenswaar wilt afdekken of verpakken kun je beter vetvrij papier of bakpapier gebruiken. Ook voor pakketjes etenswaar die je wilt stomen of in de oven bereiden neem ik bakpapier, zelfs op de barbecue! Om het vetrandje optimaal uit te bakken zou ik dit in stukjes snijden. Smakelijk.

  • Jesper Popma augustus 12, 2016 om 10:37 #

   Bedankt voor je reactie en tips! Wel raar, als jouw verhaal klopt, dat sterren kok’s op tv dan zilverfolie gebruiken om het vlees te laten rusten!? Maar goed, je kunt de entrecote ook in de oven op 40° laten rusten, zoals ik al beschrijf.

 2. Steven augustus 13, 2016 om 12:09 #

  Ik wil je hierbij graag laten weten dat ik je foodblog heb opgenomen in onze foodblog-feed. Dit is een realtime overzicht van alle artikelen van alle Nederlandse foodblogs plus een aantal van de leukste Engelstalige. Voor iedereen die net zo van Foodblogs houdt als wij! Als je het een fijne pagina vindt zouden we het leuk vinden als je een linkje op je blog plaatst! Groetjes en blijf bloggen!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.