Top Menu

graanvarken met truffel

Geroosterd graanvarken met truffel

Een bijzondere gelegenheid want we hebben nog een verjaardag te vieren. En de familie komt langs. Tijd om ons van onze beste kant te laten zien en iets speciaals te maken. En dat is deze rollade, van graanvarken, zeker! Van scratch af aan zelf gemaakt, zelfs de fond.

We gaan speciaal naar Slager Traiteur René Derkse voor advies over hun recept voor dit graanvarken met truffel. En vragen en passant nog even naar het recept met lamsrack, dat we eerder maakte. We hadden namelijk twijfels of we wel het juiste stuk vlees te pakken hadden. Onze twijfel bleek terecht. We hadden namelijk een halve lamsrug te pakken i.p.v een lamsrack 🙂

Ingrediënten voor Geroosterd graanvarken met truffel

  • Graanvarken, buik met ribben
  • 2 uien
  • Knoflookteen
  • Sjalot
  • Paddenstoelen
  • Rode wijn
  • Marsala
  • Olijfolie
  • Truffeltapenade (truffelsaus)
  • Truffelolie

Klik op de afbeelding voor een vergroting van de foto.


Wat vind je van dit recept? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Graanvarken ofwel Porc au Grain

Voor de varkensrollade gebruiken we vlees met het keurmerk Porc au Grain. Dit label staat voor een bijzondere kwaliteit uit Zuid-West Frankrijk. De keuringsdienst bewaakt de kwaliteit van dit vlees streng. Porc au Grain is een varkensras dat behoort tot de beste rassen van de wereld. Er worden geen groeihormonen en geneesmiddelen gebruikt en het varken is in ieder geval zes maanden oud. Ze groeien op met traditioneel varkensvoer: 70% graangewassen en in ieder geval 35% mais. Hij leeft onder ideale omstandigheden, met bijvoorbeeld voldoende beweging, vers drinkwater en een goede huisvesting. Een verzorgd leventje, en dat klinkt gek…

Waar kopen we de Truffeltapenade en Marsala?

Bij Arno de Laak, op de Berg & Dalseweg in Nijmegen, slagen we voor de truffeltapenade (truffelsaus). De Laak Delicatessen is onderdeel van Gastrovino: deze ondernemers kopen samen delicatessen en wijn in, uit alle delen van de wereld. Bij de Laak hebben ze helaas geen Marsala, die we nodig hebben voor het fond. Ze verwijzen ons door naar Slijterij Hoogma aan de Daalsweg in Nijmegen. En ja hoor, ze hebben een mooi klein cuisine flacon van 100 ml. Precies de hoeveelheid die we nodig hebben.

Slijterij Hoogma bestaat helaas niet meer.

Tips bij de geroosterde graanvarken met truffel

  • Laat je slager het zwoerd en de ribben voor je verwijderen, die heeft de juiste messen en kundigheid.
  • Breng het vlees en de jus op smaak met zout en peper, anders is het wat flauw.
  • Voeg op het laatst wat koude roomboter toe aan de jus voor extra binding.
  • Vraag, bij het opbinden van de rollade, assistentie om een vinger op de knoop te leggen.
  • Laat de rollade afkoelen en snijd dan in plakken (gaat gemakkelijker koud). Warm daarna eventueel weer op in de oven onder aluminiumfolie.

Waar in Nijmegen kochten wij ons graanvarken?

Slager Traiteur René Derkse
Fagelstraat 2, 6524 Nijmegen, Nederland


Geen zin om zelf te koken? Zoek dan een restaurantje of snelle hap op onze overzichtskaart van Nijmegen!

, , , , , , , ,

Een reactie op Geroosterd graanvarken met truffel

  1. Simon en Corrie Rodenburg september 16, 2010 om 22:32 #

    Wij waren het lijdend voorwerp bij dit recept. We hebben er van genoten! Het was erg lekker, het vlees en de saus een lekkere combinatie.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes