Top Menu

barolo van scarzello

Een Barolo 1993 van Scarzello tem je met Hazenpeper

Het begon met het idee om met Kerst hazenpeper te serveren. We hebben de gewoonte nieuwe gerechten eerst uit te proberen, dus we gingen aan de slag. Dan komt meteen de vraag: wat schenken we daarbij? Hazenvlees is wild met een sterke smaak en structuur. Bij de hazenpeper komt een volle, wat vettige saus. Daar moet een robuuste wijn bij met goede zuren en zachte tannines. Ik de kelder in. Na wat afstoffen, wikken en wegen kom ik met een Barolo 1993 boven: “dit lijkt me wel wat” was het understatement…

Klassieke hazenpeper van De Wildcentrale

Maar eerst moeten we nog de hazenpeper bereiden. Verse hazebouten gehaald bij De Wildcentrale in Nijmegen, die ook een prima recept hebben staan op hun website. De bouten moeten een nachtje in een marinade geeft het recept aan. Daarna moet het vlees ook nog twee uur stoven in die marinade. Dus moeten we nog wat geduld hebben voor we de Barolo kunnen openen. Op het laatst de saus nog binden met peperkoek en het resultaat mocht er zijn. Een smaakvolle hazenpeper.

hazenpeper van de wildcentrale

Een robuuste Barolo DOCG 1993 van Scarzello

Daarbij drinken we dus een Barolo DOCG 1993 van Scarzello. Deze koning der wijnen hebben we kort voor het eten geopend, gangbaar bij een oude wijn. Als de geest uit de fles ontsnapt en de zuurstof het overneemt kan het snel gaan met een oude wijn. Deze dijk van een wijn bleef fier overeind. Sterker, hij was in eerste instantie nog wat gesloten. We roken wel direct het fruit in de wijn. Deze Barolo, uit Piemonte, was in het glas helder robijnrood met een bruin randje wat zijn leeftijd verraadt.

barolo uit piemonte

Een zachte en warme wijn met voldoende zuren

Wij schonken de wijn in grote glazen, waar makkelijk een hele fles in kan worden leeg geschonken. Hierdoor kreeg de wijn snel lucht en kwamen er heerlijke geuren vrij van tabak, leer en zelfs chocola. De wijn had voldoende zuren, was zacht en warm. De tannines waren in de loop der jaren mooi afgebouwd. Bij elkaar een prachtige robuuste en complexe wijn met een goede balans in frisheid en fruit.

Dé ideale partner voor de hazenpeper. Het gerecht haalde het fruit in de wijn naar boven en gaf de wijn zelfs een zoetje. De zuren van de wijn temperde het lobbige gevoel van de saus in de mond. Door de robuuste structuur van gerecht en wijn bleven de smaken van beide overeind en zorgde voor een mooi smaakpalet. Het was genieten!

Dit artikel is een bijdrage van gastauteur Piet Klein. Piet is gediplomeerd sommelier en directeur van Incontro in Nijmegen. Incontro importeert uitsluitend Italiaanse wijnen van goede kwaliteit. Beroemde Italiaanse wijnen zoals Barolo, Amarone en Brunello zijn in het assortiment van Incontro vertegenwoordigd.

, , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.