Top Menu

courgett met pesto en gevulde kip

Courgetti met homemade pesto en gevulde kip in pancetta

De spiraalsnijder is een hot item op dit moment: een heel handig keukenhulpje om spaghetti te draaien van diverse groenten. Ik ga aan de slag met de spiraalsnijder voor de courgetti en maak er gevulde kipfilets bij. De basis komt uit het boek ‘80 gezonde, trendy recepten met de spiraalsnijder’ van Denise Smart (Veltman Uitgevers) en het bijgerecht komt uit ‘Kip’ van Claartje Lindhout (Becht).

Ik heb er een beetje mijn eigen draai aan gegeven, zoals ik dat eigenlijk met alle recepten doe 🙂

kookboeken en spiraalsnijder

Courgetti en kip voor vier

Ik ging koken voor mijn vriend, zus en zwager en het duurde allemaal net wat langer dan ik had verwacht. Ondertussen wilde ik namelijk foto’s delen op Instagram Stories en alle stappen uit het recept fatsoenlijk op de foto krijgen (dat bleek nog best lastig). Om 18:00 uur zijn we begonnen en rond 20:30 uur gingen we aan tafel. Wees gerust, als je het recept gaat proberen zonder al die toeters en bellen ben je zeker binnen een half uur tot drie kwartier klaar. Smakelijk!

Courgetti met homemade pesto en gevulde kip in pancetta

  • Aantal personen: 4
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Afdrukken

Lekker, makkelijk, gezond en blije gasten.

Ingrediënten voor de courgetti

  • 3 courgettes
  • 2 el olijfolie
  • 280 g zongedroogde tomaten in pot
  • 50 g pijnboompitten
  • 2 tenen knoflook
  • handjevol rucola
  • zeezout
  • 50 g basilicumblaadjes
  • 125 g parmezaanse kaas, geraspt

Ingrediënten voor de gevulde kipfilet

  • 4 kipfilets
  • 200 g pancetta
  • 250 g ricotta
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • sap van 1 citroen
  • zest van ½ citroen
  • 6 salieblaadjes
  • 16 cherrytomaatjes
  • zonnebloemolie
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

  1. Start met het maken van de pesto. In een keukenmachine of blender mix je de zongedroogde tomaten (met olie uit pot), pijnboompitten (kort geroosterd), knoflook, basilicum en Parmezaanse kaas tot een pesto. Breng op smaak met grove peper en een klein beetje zout. Zet de pesto opzij.
  2. Start met het maken van de courgetti. Neem drie courgettes en maak er met behulp van een spiraalsnijder courgetti van. Het is leuk om hiervoor diverse diktes te gebruiken, dan krijg je wat meer variatie.
  3. Meng de courgetti in een grote kom met een scheut lekkere olijfolie, peper en zout, de helft van de pesto en een handjevol rucola. Zet aan de kant en laat de smaken goed intrekken.
  4. Ga verder met de gevulde kipfilets. Meng de ricotta in een kommetje met de fijngesneden salie, het zest en sap van de citroen, de geperste knoflook en peper en zout.
  5. Snij de kipfilets aan de zijkant in en vouw open. Wrijf in met peper en zout, verdeel de vulling over de kipfilets en vouw weer dicht. Het kan zijn dat je wat vulling overhoudt.
  6. Leg drie of vier plakken pancetta onder elkaar (dakpansgewijs) en leg de gevulde kip hierop. Rol de pancetta om de kip. Je kunt ‘t vastzetten met wat cocktailprikkers.
  7. Laat een koekenpan met dikke bodem rustig opwarmen en doe hierin zonnebloemolie met een klontje roomboter. Leg de kippakketjes in de hete olie en bak om en om goudbruin (zonder de cocktailprikkers). In circa 20 minuten is de kip gaar en krokant (uiteraard even checken).
  8. Ondertussen rooster je de cherrytomaatjes in een voorverwarmde oven (200 graden) in een ovenschaal of braadslee, samen met wat olijfolie en peper en zout. In circa 8 minuten zijn de tomaatjes klaar.
  9. Snij de kipfilets in schuine plakken voor het serveren. Draai een mooie portie van de courgetti op een bord en verdeel de plakken kipfilet hierover. Maak het bord af met de geroosterde cherrytomaatjes.

Tips!

De overige helft van de pesto kun je bewaren in een afsluitbaar bakje, tot drie à vier dagen na het maken. Voorzie de pesto van een dun laagje olijfolie om uitdroging te voorkomen. Wil je wat meer kleur op je bord? Kies dan voor een combinatie van groene en gele courgettes. Grote eters? Serveer er dan nog wat vers gebakken ciabatta bij.

Feestje op je bord

Ook dit gerecht wordt – net als ieder ander gerecht – een klein feestje met een glaasje wijn. Wij kozen voor een zachte Merlot. Mijn kennis over wijn-spijs combinaties is nog niet zo geweldig, dus heb je een tip, ik hoor het graag!

Uiteraard kun je de twee losse gerechten (courgetti en gevulde kipfilet) met andere gerechten combineren, net wat jij lekker vindt. Een ding weet ik wel; met het eindresultaat van bovenstaand recept maak je jouw gasten sowieso blij.

Dit artikel is een bijdrage van gastauteur Lotte Creugers. Lotte Creugers (29) is ruim 3,5 jaar werkzaam bij Zus & Zo Keukengerei en vervult koken (en eten!) vooral als een hele grote hobby. De productkennis vanuit de winkel en het leren van collega’s en klanten past ze toe in eigen keuken. Lotte verzorgt naast het verkopen in de winkel een groot deel van de communicatie (social-kanalen). Naast haar werk bij Zus & Zo werkt Lotte op ZZP-basis als communicatieadviseur voor diverse opdrachtgevers.

Zus & Zo Keukengerei
Houtstraat 49, 6511 JL Nijmegen
024 360 5381
Bezoek website


Geen zin om zelf te koken? Zoek dan een restaurantje of snelle hap op onze overzichtskaart van Nijmegen!

, ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes