Top Menu

bulgogi

Bulgogi: Entrecote op zijn Koreaans

Dit Koreaanse voorgerecht heb ik al een aantal maal gemaakt. Omdat het erg lekker is en zeer makkelijk te bereiden. Als het recept goed volgt kan er eigenlijk nauwelijks iets misgaan. Ik maak deze keer een grote hoeveelheid bulgogi, zodat ik er twee dagen van kan eten. Eerlijk toegegeven is dit niet een groot succes. Ik vind de entrecote de tweede dag toch iets minder lekker. Klaarblijkelijk is te lang marineren in de koelkast niet bevorderlijk.

Het voordeel van de toko

Het rundvlees haal ik bij Slager Traiteur René Derkse. Voor de overige ingrediënten ga ik naar Toko Palee om de hoek van plein 1944 in Nijmegen. De ingrediënten voor deze bulgogi zijn ook bij de supermarkt verkrijgbaar, maar het voordeel van de toko is dat ze kleinere hoeveelheden verkopen. Zo verkopen ze bijvoorbeeld de Spaanse peper per stuk en de gemberwortel is ook ook in kleinere stukjes verkrijgbaar. In tegenstelling tot, wat ik gewend ben, bij de supermarkt waar je minstens twee Spaanse pepers moet kopen en een te grote hoeveelheid gemberwortel. Omdat ik niet dagelijks gemberwortel gebruik blijft deze meestal te lang liggen en moet ik dan helaas vaak, met pijn in het hart, weggooien.

Ingrediënten voor de bulgogi

(voor 2 personen)

 • 250 g entrecote van vet ontdaan
 • 2 eetlepels sojasaus
 • 2 theelepels sesamolie
 • 1 teentje knoflook
 • Stukje verse gemberwortel van 3 cm
 • 2 bosuitjes
 • 1 rode peper
 • Zout
Klik op de foto’s voor de bereidingswijze.

Tips bij de bulgogi

 • Strooi wat zeezout op de snijplank en prak hierin de knoflook. Het zout onttrekt het vocht uit de knoflook waardoor je een lekker papje kan maken.
 • Dit gerecht leent zich ook prima als hoofdgerecht met wat noedels of rijst erbij.
 • Bulgogi is ook erg lekker in de zomer op de barbecue klaar te maken.
 • In plaats van entrecote kan je ook eens biefstuk proberen.

, , , , ,

3 reacties op Bulgogi: Entrecote op zijn Koreaans

 1. Ron februari 14, 2016 om 02:48 #

  Ik woon al 14 jaar in Korea. Entrecote (deungsim) wordt hier echt niet gemarineerd hoor; dat gaat plain op de gril en dan wordt het in zout en (soms) sesamolie gedipt voordat het met groente, rijst, rauwe knoflook en dwenchang (soort miso) in een slablad wordt gerold en opgegeten. Voor bulgogi wordt goedkoop rundvlees gebruikt dat helemaal in draadjes wordt getrokken en dan gemarineerd. En het is ook geen voorgerecht, het is een hoofdgerecht. En een goede toko in Nederland heeft tegenwoordig potjes bulgogimarinade die erg goed zijn en het voorbereiden een heel stuk makkelijker maken. Dat hadden ze al voordat ik Nederland verliet.

 2. Ron februari 14, 2016 om 02:56 #

  Overigens is dit gerecht nogal zoet en ik mis de suiker in het recept. In Korea wordt vaak geraspte Najupeer (grote ronde gele peer) gebruikt voor dit doel i.p.v. suiker. Rundvlees is vreselijk duur hier in Korea. Voor 250g. entrecote ben je zomaar 20 euro kwijt en in een vleesrestaurant betaal je voor een portie van 150g ongeveer 30 tot 40 euro. Alleen goedkoop vlees wordt hier gemarineerd en voor bulgogi gebruikt de winkel dus wat bij ons als afval wordt beschouwd of voor de soep. Daarom trekken ze het helemaal aan stukjes zodat het snel gaart.

  • Jesper februari 14, 2016 om 08:13 #

   Bedankt voor je reacties. Dit zijn waardevolle aanvullingen en inzichten. Al is de receptuur dan, volgens jou, niet helemaal accuraat. Het is wel lekker en entrecote is hier in Nederland gelukkig niet zo duur 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.