Top Menu

biefstuk met blauwe kaas

Biefstuk met blauwe kaas

Het kookboek Nijmegen Kookt, uit 2005, was (en is nog steeds) één van de inspiratiebronnen voor ons foodblog. De recepten in dit kookboek zijn van Nijmeegse speciaalzaken, zoals bijvoorbeeld Zus & Zo Keukengerei. Dit is een kookwinkel is in het centrum van Nijmegen. Al meer dan 25 jaar leveren ze duizenden kook- en cadeau artikelen uit voorraad. In het kookboek Nijmegen Kookt staan vier recepten van Zus & Zo Keukengerei, waaronder deze biefstuk met blauwe kaas.

Destijds, alweer zo’n zeven jaar geleden, ging het bij het eerste recept direct mis. We waren veel te laat begonnen met de voorbereiding en daardoor aangewezen op de plaatselijke supermarkt voor onze ingrediënten. Tja, alle begin is moeilijk. We konden dan ook niet de Calabres uit het recept krijgen, en vervingen die dan gemakshalve door een Fourme d’Ambert 50+. Die heeft het predikaat pittig in het koelvak van de supermarkt, dus die leek ons wel geschikt.

Biefstuk met blauwe kaas

 • Aantal personen: 4
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
 • Afdrukken

Het recept klinkt eenvoudig, maar smaakt eigenlijk verrassend bijzonder.

Ingrediënten

 • 8 biefstukjes à 50 g
 • 8 plakjes ontbijtspek
 • Olijfolie
 • 100 g cabrales (Spaanse blauwe kaas)
 • Peper en zeezout

Bereiding

 1. Wikkel het spek om de biefstukjes.
 2. Verhit een pan tot hij heet is en smeer hem in met olijfolie.
 3. Bak er de biefstukjes met 4 tegelijk in, alleen om ze een kleurtje te geven en niet langer dan 1 minuut. Bewaar de vleessappen.
 4. (Als je de biefstukjes pas later wilt eten, kun je ze nu laten afkoelen.) Leg er stukjes blauwe kaas op en zet ze ongeveer 3 min onder de hete grill.
 5. Serveer met de vleessappen, zeezout en gemalen zwarte peper.


Tips! Laat het zeezout achterwege: het ontbijtspek is zout genoeg. Andere blauwe kaas kan ook prima. Kies pittig of minder pittig naar gelang je smaak. Voor een meer medium biefstuk: gewoon iets langer bakken voor hij onder de grill gaat.

De biefstuk zag er destijds prachtig uit. Alleen was hij nog behoorlijk rood van binnen. Eigenlijk nog iets te rare voor ons. Dus de kwaliteit van de biefstuk moet goed zijn, anders smaakt hij ook te rauw. Gelukkig is de biefstuk, uit het topsegment van ’s lands bekendste kruidenier, best oké.

De blauwe kaas was heerlijk gesmolten en bruin krokant geworden en met het spek een goede combinatie. We hadden geen zout gebruikt, tegen het recept in, en daar waren we achteraf blij om. Het ontbijtspek maakt het geheel namelijk al zout genoeg. Al met al bleek de biefstuk met blauwe kaas beter te smaken dan verwacht! We vonden het recept namelijk erg eenvoudig klinken, maar smaakte eigenlijk verrassend bijzonder. Rood wijntje erbij… heerlijk!

, , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.