Top Menu

Zeebaars uit de oven

Zeebaars uit de oven

De voorbereidingen voor ons recept Zeebaars uit de oven start al op zaterdagochtend. Op naar de Grote Markt in Nijmegen, naar Vishandel Wilma Graat. We keren terug met 2 verse zeebaarzen, die we zelf ontschubben. Een hele klus en een waar avontuur, want dat hebben we nooit eerder zelf gedaan. Het voorbereiden van de zeebaars blijkt dan ook de grootste klus, want daarna is het een kwestie van tomaten en paprika’s snijden, rest van de ingrediënten erdoor mengen en hiermee de zeebaars vullen.

We besluiten het iets spannender te maken door een van de zeebaarzen al zelf te fileren. Vanaf de kop, langs de graat met een schep mes. En laten we dat scherpe mes nou net niet hebben. Of is de huid van de vis gewoon zo stevig? Na veel zuchten en messen slijpen lukt het toch. Dus kunnen we meteen het verschil uitproberen: dit recept met visfilet, of juist aan de graat.

Ingrediënten Zeebaars uit de oven

 • Zeebaars
 • Tomaten
 • Rode paprika
 • Kappertjes
 • Zwarte olijf
 • Olie
 • Basilicum, dragon, dille, kervel, bieslook
 • Peper en zout

Blokjes vs pasta voor de vulling van de zeebaars

Van de groentes en overige ingrediënten houden we precies de aanbevolen hoeveelheden aan uit het recept. Maar dit blijkt wel erg veel vulling voor de zeebaars op te leveren. We hadden makkelijk met de helft toegekund en we besluiten een deel te bewaren. In plaats van alles in stukjes te snijden, maken we er een pasta van. Even de groentes in de blender, daarna nog kort door elkaar scheppen. En klaar. Het idee is dat de pasta dan beter mengt met de olie en beter in de vis trekt. Dus voor een lekkerder smaak.

Klik op de foto’s voor de bereidingswijze.

Filet vs zeebaars in zijn geheel

Bij het diner testen we nog even het verschil in smaak tussen de zeebaars als filet of de vis in zijn geheel uit de oven. Wij proeven geen verschil en beide smaken even goed! We hebben niet echt het idee dat de smaak van de tomaat, paprika en andere groentes echt in de vis is getrokken. Dus naar ons idee kun je die ook prima in een koekenpan aanbakken en pas later als garnering op de vis plaatsen. Misschien een combi maken van deze paste en de groentes in stukjes gesneden, zoals het recept het aangeeft?! De vis is nu heerlijk gaar, had zeker niet langer in de over gehoeven. Wit wijntje erbij, heerlijk gegeten!

Tips bij Zeebaars uit de oven

 • De Zeebaars als filet kan ook prima en scheelt je een boel werk.
 • Let op dat je de zeebaars niet te lang in de oven zet, dan word hij droog
 • De tomaat en paprika e.a. fijnmalen tot een pasta smaakt ook heerlijk. Combi maken van pasta en stukjes?

, , ,

Een reactie op Zeebaars uit de oven

 1. h.peters november 14, 2012 om 14:01 #

  Dit ga ik zondag doen maar in de koekenpan en dit is een leuke site ik ben er vandaag voor het eerst met recepten die uitvoerbaar zijn en waar je niet gelijk van die dingen in huis moet halen die je nooit meer gebruikt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.