Top Menu

Zeebaars in het groen

Zeebaars in het groen

Zeebaars blijft wat ons betreft toch een van de lekkerste vis die er is. Al vaker maakten we deze zelf naar een recept uit Nijmegen Kookt. Maar ook als we uit eten gaan ergens in Nijmegen, bestellen we graag deze vis. Nu dus Zeebaars in het groen waar raapsteeltjes bij wordt geserveerd. Eten we niet dagelijks, kan zelfs niet herinneren het ooit gehad te hebben…

Dit recept voor zeebaars is van Vishandel Wilma Graat, opgetekend in Nijmegen Kookt deel 1. Deze vishandel is elke maandag en zaterdag te vinden op de markt aan de Grote markt in Nijmegen.

Ingrediënten voor de Zeebaars in het groen

  • Zeebaarsfilet
  • Witte wijn
  • Gesnipperde sjalot
  • Boter
  • Waterkers
  • Kervel
  • Room
  • Olijfolie
  • Raapsteeltjes

Bijzondere ingrediënten als raapsteeltjes

Niet eenvoudig om maar zo ergens in Nijmegen raapsteeltjes te kunnen vinden. We struinen veel groentezaken af. Onderweg halen we wel wat we verder nog nodig hebben. Zoals de kervel bij Jos van Dijk. En de waterkers bij Boer Koekoek, die zijn eigen biologische tuin in de Ooijpolder heeft. Van alles te koop, maar raapsteeltjes? Ho maar. Uiteindelijk toch gevonden. Bij Maters Groente & Fruit, in het centrum van Nijmegen. Daar waar je het niet maar zo verwacht…

Verhouding in de saus klopt niet

De saus valt erg dun uit, als je het recept volgt. We merken dit wel vaker in de kookboeken van Nijmegen Kookt: soms staat een beschrijving er niet volledig in, of klopt er gewoon iets niet.  Zo ook bij deze saus. Hij valt veel te dun uit… Wij sjoemelen een beetje en doen er wat maizena bij. Dat bindt een beetje, maar als je dan de saus te lang laat staan gaat ie schiften… Haast geboden dus, als je goed wilt serveren!

Zeebaars niet ontschubt?!

Dit hebben we nog nooit meegemaakt. En vandaar ook niet goed opgelet. Maar de zeebaars van Vishandel Wilma Graat is nog niet goed ontschubt…. Hoewel het kant en klare filet is, toch niet gedaan. Zonde! Want je bakt in dit recept juist de zeebaars op de huid en serveer je ook zo. daar zit de meeste smaak aan, de huid vormt doorgaans een lekker korstje. Nu dus niet…

De smaak van raapsteeltjes

In onze zoektocht naar raapsteeltjes gaf Boer Koekoek aan dat het wel een beetje lijkt op rucola. Dus als we ze niet  konden vinden, dan zou dit een goed alternatief zijn. Niets is minder waar… Gelukkig vonden we net op tijd wel de raapsteeltjes. En wat blijkt: na kort bakken lijkt dit veel meer op paksoi. Dus dat weten we dan voor een volgende keer!

, , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie