Top Menu

welke wijn bij de risotto

Welke wijn bij de risotto?

De basis van risotto is risotto rijst en bouillon. Er zijn verschillende rijstsoorten die voor risotto gebruikt worden. Arborio is de meest gebruikte en de meest verkochte rijstsoort. De beste rijstsoort voor risotto is Carnaroli. Een andere bekend soort is Vialone Nano, deze wordt het meest in Veneto verbouwd en heel vloeibaar opgediend. Maar welke wijn bij de risotto drink je?

Gebruik goede bouillon voor je risotto

De bouillon bepaalt in sterke mate de smaak van de risotto. Gebruik dus goede bouillon. Ik gebruik ook het vocht van het stoven van vlees zoals hazenpoten of sukadelapjes. Bijvoorbeeld neem ik na het stoven van de haas, ongeveer 300 ml vocht uit de pan en vries dit in voor een volgende risotto. De rest van het vocht wordt gebruikt voor de saus van de hazenpeper.

parmezaanse kaas door de risotto

Andere ingrediënten die in de basis risotto gebuikt worden zijn een ui, rode of witte wijn, Parmezaanse kaas en een klontje boter. Ik reken voor risotto als voorgerecht 40 gram rijst per persoon en als hoofdgerecht 75 gram. Voor de bouillon hanteer ik de vuistregel 300 ml voor 100 gr rijst.

Met risotto kun je eindeloos variëren

Het mooie van risotto is dat je eindeloos kunt variëren. Het toevoegen van allerlei ingrediënten maken van de risotto een heerlijke maaltijd. Onze favoriet is met paddenstoelen, bijvoorbeeld Porcini. Ook kastanje paddenstoelen, fijn gemalen in de keukenmachine geven de risotto een mooie aardse smaak.

risotto met porcini paddenstoelen

Groenten als doperwten, paprika of broccoli zijn prima ingrediënten voor een smaakvolle risotto. Een andere favoriet van ons is risotto met groene asperges, geserveerd met cocktail garnalen en/of coquilles. Bij zo’n Italiaans gerecht hoort natuurlijk een Italiaanse wijn. Maar welke dan?

Welke witte wijn bij de risotto?

Uitgangspunt voor een wijn bij de risotto: een frisse wijn met de warmte van alcohol. De eerste keuze die we maken is of het rode- of witte wijn wordt. Ik serveer witte wijn bij risotto met groenten, vis en schaaldieren. Deze gerechten hebben lichte smaaktonen waarbij de witte wijnsmaken als wit fruit (appel, peer) of tropisch fruit (ananas, perzik) het beste samen gaan. Zo drinken wij een Lugana DOC met tonen van wit fruit bij de risotto met groene asperges en garnalen. Of een Inzolia IGT met tropisch fruit bij de risotto met courgette en kip.

rode en witte wijn bij de risotto

Welke rode wijn bij de risotto?

Bij de risotto met de aardse smaken van paddenstoelen of met bouillon van haas past een rode wijn beter. Dan doen de smaken van donker fruit, als bosvruchten of aardse tonen als tabak het beter in de combinatie. Een primitivo IGT met bosvruchten in combinatie met risotto Porcini en sukade of een Nebbiolo DOC met aardse tonen met risotto van hazenbouillon.

Bij bovenstaande wijn en spijscombinaties heb ik het effect van kruiden en specerijen niet meegenomen. Maak je bijvoorbeeld de sukade met kruidnagel en laurier dan probeer je dit ook in de wijn te laten terugkomen door een Vernaccia Nera te schenken.

Dit artikel is een bijdrage van gastauteur Piet Klein. Piet is gediplomeerd sommelier en directeur van Incontro in Nijmegen. Incontro importeert uitsluitend Italiaanse wijnen van goede kwaliteit. Beroemde Italiaanse wijnen zoals Barolo, Amarone en Brunello zijn in het assortiment van Incontro vertegenwoordigd.

, , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.