Top Menu

Thee gepocheerd zeefruit

Thee gepocheerd zeefruit

Dit gerecht met zeefruit ziet er prachtig uit op de foto in het kookboek Nijmegen Kookt deel 2. De zeeduivel, garnalen en mosselen lachen je tegemoet. En het klinkt heel bijzonder: gepocheerd in groene thee. Dus we gaan aan de slag. Voor alle vis gaan we naar Gamba visspecialiteiten in de binnenstad van Nijmegen. Maar de vongele hebben ze daar nu niet. Blijkt niet vaak vraag naar, dus die moet je bestellen.

Gamba visspecialiteiten bestaat helaas niet meer.

En dat hebben wij niet gedaan. Gelukkig biedt de supermarkt uitkomst! Het recept voor deze zeevruchten is opgetekend door Van Hilst Koffie & Thee. Uiteraard wilden we daar de groene thee graag halen, leek wel toepasselijk. Maar in die zaak was het zo druk… We hebben maar niet de tijd genomen om hierop te wachten.

Ingrediënten voor de in thee gepocheerd zeefruit

 • Witvis, bijvoorbeeld zeeduivel
 • Garnalen in de schil
 • Vongele en/of mosselen
 • Groene asperge punten
 • Tomate
 • Rijsttagliatelle
 • Water
 • Serehstengel, platgeslagen
 • Gemberstroo
 • Zakje groene thee
 • Limoen
 • Szechuanpepers

Recept onduidelijk over het trekken van de thee

Bij de start van het maken van deze in thee gepocheerd zeefruit moet je het water mengen met een aantal ingrediënten, waaronder de thee en dit ongeveer 10 minuten laten trekken. Maar er staat nergens of dit water gekookt (dus warm) of koud moet zijn. Wij gokken erop dat je eerst moet koken, omdat je anders misschien niet lekker thee kunt trekken. Maar da’s dus naar eigen inzicht.

Klik op de foto’s voor de bereidingswijze.

Voorverpakte vongele en de toko

De vongele bleek moeilijk te vinden. In ieder geval niet standaard in het assortiment van de visspecialiteitzaak. Gelukkig had de Appie om de hoek wel een zakje. Maar dus voorverpakt en vacuum getrokken. Geen idee of dit echt lekker is. Maar we doen het ermee. Bij voorgaande recepten konden we altijd moeilijk aan szechuanpepers komen. Gelukkig bood Toko Weuro in de binnenstad nu uitkomst. Daar halen we meteen ook de rijsttagiatelle, de serehstengel, gemberstroop en citroen. Alles wat maar enigszins oosters is aan dit recept.

De smaak van groene thee?!

Deze in thee gepocheerd zeefruit smaakt heerlijk. Wij gebruiken zowel mosselen als vongele. Om er achter te komen dat de mosselen eigenlijk veel meer smaak hebben en de vongele een stuk taaier is. De rijsttagliatelle smaakt erg goed. Dikke mihoen, zeg maar. Dus gelukkig hebben we niet alleen vongele gebruikt. De smaak van de groene thee kunnen we niet echt onderscheiden. Met de serehstengel en de limoen krijgt alles een frisse smaak met een enigsinds bittere nasmaak. Smaakt goed! En als wijn erbij hebben we de witte wijn van Verdejo. Die smaakt licht en fruitig. Bijna een beetje grapefruit smaak, in combinatie met de Aziatische smaak van het gerecht. Een aanrader.

Tips bij de in thee gepocheerd zeefruit

 • Laat de thee trekken in warm water.
 • Bewaar vocht van de vongele als saus/dressing over het gerecht. Maakt het sappiger.

, , , , , ,

6 reacties op Thee gepocheerd zeefruit

 1. Michel van der Maas december 10, 2010 om 08:28 #

  Voor mij geen kwaad woord over vongole (de kleine Italiaanse neefjes van de Hollandse mossel). Ga een keertje lekker zitten bij restaurant ‘Romagna’ in de In de Betouwstraat en zoek een pasta met vongole uit. Om je vingers bij af te likken! (moet ook haast wel, want hoe krijg je die lieve zilte diertjes anders uit hun schelpjes?).

  Nu op zoek naar een goeie leverancier van verse waar! (misschien weten ze bij ‘Romagna’ iets).

  • Jesper december 10, 2010 om 15:03 #

   Gamba Visspecialiteiten in de Augustijnenstraat verkoopt ook Vongele, maar alleen op bestelling

   • Michel van der Maas december 10, 2010 om 17:02 #

    In elk geval dus wel ergens in Nijmegen te verkrijgen. Goed om te weten! Nu dus Romagna overhalen om één van hun pasta-recepten vrij te geven.

    • Jesper december 10, 2010 om 18:36 #

     Nog nooit bij Romagna gegeten. Toch maar eens doen en dan raad je Pasta Vongole aan of zijn alle pasta’s zo geweldig?

 2. Michel van der Maas december 10, 2010 om 08:31 #

  Eén reactie naar…. Eén reactie naar… Een reactie op, is het toch?

  En welke straatnamenbedenker verzint toch een ‘In de Betouwstraat’? Wordt zo ‘stotterig’ als je wilt verwijzen naar een restaurant dat daar gevestigd is…

Trackbacks / Pingbacks

 1. Romagna: Om je schelpen bij af te likken! - januari 19, 2016

  […] neefjes van de Nederlandse mossel komen er bekaaid af in het op deze site gepubliceerde recept voor In thee gepocheerd zeefruit. Maar ja, bij de bereiding daarvan werden voorverpakte, vacuüm getrokken schelpdieren uit een […]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.