Top Menu

spaghetti met tomatensaus en tonijn

Spaghetti met tomatensaus en tonijn

Een aantal jaar geleden kreeg ik voor mijn verjaardag het boek ‘Eten, drinken en slapen’. In dit boek gaat Ronald Giphart op bezoek bij de driesterrenrestaurants De Librije en Oud Sluis van respectievelijk Jonnie Boer en Sergio Herman. De subtitel van dit boek luidt: lees-kookboek met (on)mogelijke recepten voor thuis.

Persoonlijk vind ik de recepten behoorlijk (on)mogelijk. Van ingrediënten als Xantana en gedroogde wakame word ik toch een beetje stil. Gelukkig staan achterin het boek wat eenvoudige personeelsgerechten, die wel goed te maken zijn. En zo kan ik toch nog indruk maken op mijn bezoek als ik zeg dat ik uit dit boek gekookt heb 🙂

Ik kies voor spaghetti met tomatensaus en tonijn, van de brigade van Oud Sluis. Maar dit pasta recept is voor een amateur kok als ik zelfs een beetje basic…

Ingrediënten spaghetti met tomatensaus en tonijn

(voor acht personen)

 • 650 g spaghetti
 • 1 grote ui
 • 2 tenen knoflook
 • 1 tak rozemarijn en tijm
 • 2 theelepel gedroogde oregano
 • 1/2 deciliter witte wijn
 • 2 blikken gepelde tomatenblokjes
 • 5 blikjes tonijn in olijfolie
 • 1 klein potje kappertjes
 • extra tijm en rozemarijn
 • 2 sjalotten
 • 2 bakjes rucola
 • groot stuk Parmezaanse kaas
 • olijfolie
Klik op de foto’s voor de bereidingswijze.

Eten, drinken en slapen

Ronald Giphart werd op neutraal terrein uitgenodigd voor een gesprek met Jonnie Boer en Sergio Herman, die volgens alle toonaangevende restaurantgidsen worden gezien als de twee beste chefs van Nederland (samen goed voor zeven Michelinsterren: 3 + 3 + 1). Ook internationaal genieten zij groot aanzien. Alle critici zijn het erover eens: De Librije en Oud Sluis zijn gevestigd in het Huis van de Goden. Boer en Herman zijn de Dionysos en de Pan van het koken.

De vraag van de mannen was eenvoudig. Of Ronald zin had mee te schrijven aan een kookboek dat ze samen wilden maken onder de werktitel: ‘Eten, drinken en slapen’. Het idee was dat Ronald – in zijn rol als culinaire onbenul – een tijdje zou meedraaien in beider keukens, om van binnenuit op te tekenen hoe het leven in een driessterrenbedrijf eraan toegaat.

Ronald Giphart tekende na een stage van 336 uur in de restaurants De Librije (Zwolle) en Oud Sluis (Sluis) zijn ervaringen op in dit uitzonderlijke boek van uitgeverij Podium. Een lees-kookboek met (on)mogelijke recepten van de hand van Nederlands meest gelauwerde chefs: Sergio Herman en Jonnie Boer. Een boek over twee bijzondere vrienden, hun vakmanschap en de vreugde van het gehemelte!

Oud Sluis bestaat niet meer. Sergio Herman is nu eigenaar van The Jane in Antwerpen.

Parmezaanse kaas van Kaashuys Koning Willem

Sinds een poosje zit er aan de Groenestraat in Nijmegen een nieuwe speciaalzaak in kaas, genaamd Kaashuys Koning Willem. Omdat ik voor dit recept Parmezaanse kaas nodig had, leek het me leuk om eens een bezoekje te brengen aan deze nieuwe zaak. Daarnaast las ik op hun website dat ze ook wijnen verkopen en dat die biologisch en fairtrade zijn. Bovendien komt een gedeelte hiervan van de prachtige wijngaarden van de Colonjes in Groesbeek.

Riesèl van Wijnhoeve de Colonjes

Bij de spaghetti drinken we een Riesèl, een witte wijn van Wijnhoeve de Colonjes. Wijnhoeve de Colonjes is een biologische wijngaard en één van de toonaangevende producenten van Nederlandse wijnen. De wijngaarden zijn gelegen op de mooie zuidhellingen van het wijndorp Groesbeek. Op 13 hectare lössbodem, verdeeld over de Colonjes (1,5 ha), de Knapheideweg (3,5 ha) en ’t Hof (8 ha) zijn tien verschillende nieuwe druivenrassen aangeplant, waarvan witte wijn, rosé, mousserende wijnen en rode wijn in eigen beheer wordt gemaakt. Deze wijnen zijn als gevolg van de bodemgesteldheid vol van smaak en mineraalrijk!

De Riesèl is een frisse witte wijn met aroma’s van citrus en sappig wit fruit, staat er op de website van de Wijnhoeve. Naar mijn smaak iets te fruitig. Ik prefereer een wat drogere wijn. Gelukkig vinden mijn gasten deze Riesèl prima bij de spaghetti smaken.

, , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.