Top Menu

Riesling Spatlese

Oosterse mosselen met Riesling uit de Nahe

Kwaliteit voorop! Duitse Riesling is al langer op indrukwekkend wijze in opmars in restaurants die ertoe doen. Na jaren in een kwaad daglicht te hebben gestaan (Duitse wijn is toch vooral zoet?) hebben een aantal Duitse wijnboeren het roer definitief omgegooid. Ze zijn zich sedert begin jaren negentig gaan toeleggen op kwalitatief zeer hoog staande Rieslings.

Niet alleen is de opbrengst per hectare sindsdien sterk beperkt, maar hebben ook moderne vinificatiemethoden ertoe bijgedragen dat Riesling weer wereldwijd wordt gewaardeerd. En dat alles proef je nu in de “nieuwe” Riesling uit ons buurland. Op zijn eenvoudigst heb je een heel frisse wijn met aangename zuren, op zijn best een heel complexe wijn met fantastische afdronk. Riesling is bij uitstek ook een culinaire wijn.

Oosterse mosselen en Riesling… een prima combi!

Bij dit oosters getinte gerecht hebben we gekozen voor de Riesling Spätlese “Geren” 2007 van wijngoed Göttelmann uit de Nahe (een relatief klein wijngebied genoemd naar het gelijknamig riviertje dat zich in zuidwestelijke richting vanaf Bingen uitstrekt).

Deze Riesling heeft een volle neus met rijp exotisch fruit (mango) maar ook nootachtige tonen, wat hooi, veel kruidigheid en een licht pepertje. Bij het proeven is er een milde smaakexplosie van rinse appel, verse kruiden (kervel) en een volle wat filmende toets. Deze wijn heeft volop lengte met nootachtige tonen na. Al met al zeker ook een culinaire wijn en daarom prima gezelschap voor dit mosselgerecht waarin frisse tonen de boventoon voeren. Daarnaast sluit de wijn perfect aan op het romige van de mosselen en het pittige van de pepertjes.

Oosterse mosselen

 • Aantal personen: 4
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
 • Afdrukken

Oosterse smaak van sereh, gember en een rood pepertje


Ingrediënten

 • 2 kilo mosselen
 • 2 tenen knoflook
 • 1 rood pepertje
 • 1 glas witte wijn
 • 1 glas Noilly Prat
 • 50 gram gemberwortel
 • 2 serehstokken
 • bosje koriander
 • 1 limoen
 • olijfolie
 • bosje platte peterselie

Bereiding

 1. Snipper de knoflook en het pepertje.
 2. Snij de gember in dunne plakjes.
 3. Hak de koriander.
 4. Schil de limoenen heel dun en snij er sliertjes van.
 5. Hak de peterselie fijn.
 6. Verhit de olijfolie, voeg alle kruiderij toe samen met de witte wijn.
 7. Kook hierin de mosselen tot ze openstaan onder drie keer schudden.

Elegant romige smaak van deze Hollandse lekkernij

Met mosselen is iets eigenaardigs aan de hand; zij nemen geen enkele smaak aan in tegenstelling tot bijvoorbeeld gepocheerd gevogelte dat heel anders van smaak en textuur is dan bijvoorbeeld in gerookte vorm. Alles wat je bij mosselen voegt is kortom extra en levert zoals in dit gerecht een mooie combinatie op met de altijd elegant romige smaak van deze Hollandse lekkernij.

Dit artikel is een bijdrage van gastauteur Herman Meijers. Herman was jarenlang actief in de horeca. Zo was hij mede-eigenaar van Wijnkopers Streuselberg & Co en gaf hij kooklessen in zijn eigen kookstudio.

, , , , ,

5 reacties op Oosterse mosselen met Riesling uit de Nahe

 1. Anja november 27, 2010 om 00:26 #

  Herman, leuk dat je hebt gepubliceerd! Dank, AHR

 2. Piet november 27, 2010 om 10:07 #

  Leuk, Nijmeegse gastauteur “uit het vak”. Meer! Paar vraagjes.
  Ik snap niet goed wat je bedoelt met dat mosselen geen smaak aannamen?
  Mis beschrijving van opmaak. Wat doen die stokjes op foto?

  • Herman december 2, 2010 om 14:26 #

   Dag Piet,
   leuk dat je reageert. Mosselen nemen inderdaad nooit smaak aan. Ik bedoel daarmee dat wat je toevoegt je voor je eigen culinaire plezier doet. Neem in tegenstelling hiermee maar eens verse zalm en bak deze kort. Hij heeft dan een heel andere smaak en textuur dan wanneer hij gerookt is.
   Wat opmaak betreft gaat mijn voorkeur uit naar een grote ovale visschaal waarvan iedereen naar hartelust kan pakken.
   Die “stokjes” zijn serehstokken en dan in gephotoshopje vorm.
   Vandaar!!

   • Piet december 2, 2010 om 15:53 #

    Ha dus bijv. mosselkruiden toevoegen heeft dus eigenlijk weinig zin? Grappig! Heb je die serehstokken zo klein gephotoshopt?

 3. Madelon januari 9, 2011 om 15:22 #

  wat een mooi recept voor de mosselen zeg! Wordt een lekkere mosselbouillon, met die koriander & gember. Wil ik wel eens gaan proberen..

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.