Top Menu

Oesters en bubbels

Oesters & bubbels

Na ons etentje in Vesters vorige week hebben we de smaak van oesters goed te pakken. Pocheren? Dan willen we zelf ook doen. In Nijmegen Kookt staat een recept van de Fun Food Factory voor rauwe oesters met bubbels. We besluiten beide te doen: een paar rauw en een paar pocheren. Dus op naar de Fun Food Factory.

Hier is echter geen oester te vinden, ondanks dat zij het recept aandragen. Wel een heerlijke delicatessenzaak, met volop kazen, wijnen, oliën en kookboeken. Ik koop ook een beetje gedroogde pasta, maar ga dan door naar Gamba visspecialiteiten aan de Augustijnenstraat in Nijmegen.

Gamba visspecialiteiten bestaat helaas niet meer. Voor oesters in Nijmegen kun je onder andere terecht bij Visspecialist Peter van de Laar en Visspecialiteiten Koelewijn.

Ingrediënten Oester (rauw) met dressing

  • Oesters
  • Fijn gesnipperde sjalotten
  • Olijfolie
  • Witte wijn azijn
  • Fijn genipperde bieslook

Ingredienten gepocheerde oesters op een bedje van spinazie

  • Oesters
  • Spinazie
  • Basilicum
  • Mager ontbijtspek

Openmaken is een hele klus

We beginnen met de oesters die we willen pocheren. Blijkt achteraf een onlogische volgorde, maar goed. Smaakt er niet minder om. Het openen is nog een heel karwei, zeker als je dit voor het eerst doet.

Uiteindelijk hebben we hem door: de bolling van de oester naar beneden (naar je lichaam toe en naar het aanrecht wijzend). Dan zit aan de rechterkant op circa tweederde van onder de spier. En daar moet je dus de schelp openmaken. Flink prikken, niet teveel wrikken, want dan komt het gruis in het vocht bij de oester en dat is niet lekker. Wanneer je de spier doorsnijdt gaat de schelp vanzelf open en kun je de oester lossnijden. De diepste schelp bewaar je dan – maak je schoon waar nodig – om daar de oester in te serveren.

Wij maken in het begin de oesters en schelpen goed schoon, omdat we veel gruis hebben. Maar naarmate we meer oesters openen gaat het beter en hebben we ook minder gruis.

Klik op de afbeelding voor een vergroting van de foto.

Pocheren op ruim 50 graden

Het pocheren doen we in het vocht van de oester en extra water erbij. Ruim 50 graden hebben we ergens gelezen, dan blijft de smaak het beste bewaard. Dus niet te heet. Het bedje van spinazie met basilicum en spek is zo gemaakt, dus zodra de oesters eenmaal open zijn, is pocheren en opdienen een klein kunstje van maar enkele minuten.

Rauwe oesters zijn zo klaar

We maken eerst de dressing van olie met sjalotjes. En als we vervolgens de oesters openen, kunnen we meteen aanvallen. Dressing erop en klaar. Smullen maar. Vergeet de bubbels niet!

Tips bij de Oesters & bubbels

  • Houd de oester met de bolling naar beneden, als je hem openmaakt.
  • De spier zit op twee derde van onder, rechts.
  • Niet teveel wrikken, anders krijg je veel gruis.
  • Probeer verschillende dressings, voor verschil in smaak.
  • Oesters op zout serveren, dan liggen ze recht en blijft het vocht er in.

Waar vind je Fun Food Factory, de bedenker van dit recept?

Fun Food Factory
Johannes Vijghstraat 75, 6524 Nijmegen, Nederland


Geen zin om zelf te koken? Zoek dan een restaurantje of snelle hap op onze overzichtskaart van Nijmegen!

, , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes