Top Menu

nijmeegse vissoep met rode poon en saffraan

Nijmeegse vissoep met rode poon en saffraan

Bladerend door het kookboek Nijmegen Kookt valt mijn oog op een recept voor Nijmeegse vissoep. Ik vraag me af of dit een authentiek Nijmeegs recept is, of dat het verzonnen is voor dit kookboek? Helaas kan ik hier op internet niets over vinden!? Als jij hier meer van weet, hoor ik het graag van je! In ieder geval heeft de naam mij genoeg geprikkeld om dit recept eens te gaan proberen.

Dus op naar de markt in Nijmegen voor verse vis…

Rode poon, sliptong en wijting van de markt

Ik ga naar viskraam van Vishandel Wouter Koelewijn. Deze is, tijdens de markt, te vinden op het Kelfkensbos in Nijmegen. Gelukkig heeft Wouter veel personeel rondlopen en ben ik snel aan de beurt. Ik laat mijn vis fileren en vraag de graten en koppen apart erbij. Die heb ik namelijk nodig om mijn visfond van te maken. De sliptongen kunnen ze helaas niet voor mij fileren. Dus gaar ik die bij thuiskomst kort, om zo het vlees van de graat te kunnen scheiden.

Vissoep met zelfgemaakte visfond

Uiteraard kun je visfond in de supermarkt kopen. Maar het is veel leuker, lekkerder en puurder om dit zelf te maken. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar in dit recept valt dat reuze mee. Je moet alleen niet vies zijn van vissenkoppen, die je vanuit de pan aanstaren. Maar als dat zo is, was je inmiddels toch al afgehaakt 😉

Nijmeegse vissoep met rode poon en saffraan

  • Aantal personen: 2
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Eenvoudig te bereiden rijk gevulde vissoep


Ingrediënten

  • 2 sliptongen, graten en filets apart
  • 2 kleine rode ponen, graten en filets apart
  • 1 wijting, graten en filets apart
  • 2 ansjovisfilets
  • 1 gehakte teen knoflook
  • 1/2 wit van een prei in ringen
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 ml witte wijn
  • 4 ontvelde vleestomaten (bewaar de velletjes)
  • 1/2 theelepeltje saffraan
  • zout

Bereiding

  1. Smoor de knoflook, ui, prei en ansjovis ongeveer 2 min in 1 eetlepel olijfolie.
  2. Voeg alle graten toe en blus na een minuut met de wijn.
  3. Haal het zaad uit de tomaten (bewaar het!) en snij ze in blokjes. Voeg de velletjes, het zaad en 400 ml water toe. Laat maximaal 20 min trekken. Zeef de vloeistof (die nu een fond is).
  4. Meng de tomatenblokjes en de saffraan door de fond.
  5. Voeg de visfilets in stukjes toe en laat rustig garen in ongeveer 6 min. (Als je de sliptongen al kort hebt gegaard, om graten en vlees te scheiden, voeg deze dan later toe).
  6. Proef of er nog zout bij moet.

Serveer de soep met lekker brood en wat gezouten roomboter bijvoorbeeld.

Wil jij zelf je vis fileren?

Ga je dit recept maken? Dan kun je natuurlijk ook al je vis zelf fileren. Daar had ik vandaag geen zin in, want mijn messen zijn nodig aan een slijpbeurt toe. Maar het is best een leuk karweitje. Heb je hier geen ervaring mee? Dan is dit een uitgelezen kans om te oefenen, want de vis gaat toch in stukken door de soep. Op YouTube vind je verschillende instructiefilmpjes over vis fileren, dus dan moet het zeker goed gaan.

Verder adviseer ik je om ontschubde vis te kopen. Dat ontschubben vind ik namelijk géén leuk karweitje. Die ellendige schubben blijven overal aan plakken. En als het niet goed lukt zit je later op harde schudden te knauwen. Maar goed, hoe je het ook aanpakt. Ik wens je veel kookplezier en smakelijk eten!

Vishandel Wouter Koelewijn
Kelfkensbos, 6511 Nijmegen, Nederland
06 25347777
Bezoek website
Geen zin om zelf te koken? Zoek dan een restaurantje of snelle hap op onze overzichtskaart van Nijmegen!

Nog geen reacties.

Geef een reactie