Top Menu

gestoomde oester met gefermenteerde bonen

Gestoomde oesters met gefermenteerde bonen

Het oesterseizoen is al sinds 16 september van start. Dus hoogste tijd dat we hiermee een recept maken. In Nijmegen Kookt deel 2, staat dit bijzondere recept van gestoomde oesters, opgetekend door Bulthaup Keukenarchitectuur. Vorige keer pocheerde we de oesters, dus dit stomen is weer eens wat anders. Moeten we nog wel even iets verzinnen als stoompan, want speciale apparatuur a la Bulthaup hebben wij hiervoor natuurlijk niet thuis.

We gaan weer naar Gamba-visspecialiteiten voor een kistje Creuses de Zelande. Zeevruchten kopen we meestal daar: vers en lekker. Maar niet goedkoop. En omdat het een Oosters recept is voor deze oesters, halen we veel materialen bij de toko.

Gamba visspecialiteiten bestaat helaas niet meer.

Ingrediënten voor de Gestoomde oesters met gefermenteerde bonen

 • Oesters
 • Bosuitje
 • Rode peper
 • Limoen
 • Thaise vissaus
 • Gefermenteerde zwarte bonen
 • Korianderblaadjes

Klik op de foto’s voor de bereidingswijze.

Oesters openmaken

De oesters goed openmaken, en zo min mogelijk vocht verliezen, da’s nog een hele klus. De bult, de dikke kant van de oester, leg je in je handpalm. De oesters lijkt dan qua vorm op een oorschelp. Precies op het puntje, ongeveer op 2/3, moet het speciale oestermes er in. Even wrikken, de spier aan de bovenste schelp los snijden, mes een beetje kantelen. En dan… moet de oester open gaan. Als de spier van de oester maar goed los is. Daarna ook nog in de onderste schelp de oester even losmaken. Want da’s teveel gepruts om later nog te doen.

De oesters stomen

Het vereiste even wat denkwerk hoe we de oesters goed zouden kunnen stomen. Uiteindelijk werden we getipt door een vriend: bij een toko (Wij gingen in dit geval naar Toko Weuro in Nijmegen), verkopen ze Bamboe Stomers. Daar waar je ook dim sum in maakt. Erg handig om dit mandje – want dat is het eigenlijk – op een pan met kokend water te zetten en de oesters in dit mandje te leggen. Stomen hoeft maar een minuutje. Dan is de oester nog niet te hard, maar de groentes en de dressing wel meteen gaar. Ook voor ingrediënten gaan we naar een toko. De gefermenteerde zwarte bonen – het was even zoeken – vinden we uiteindelijk bij Toko Palee in Nijmegen

Tips bij de Gestoomde oesters met gefermenteerde bonen

 • Maak eerst het aantal oesters open dat je nodig hebt, dan de dressing erover en dan allemaal tegelijk in het stoommandje. Voorkomt dat de ene oester scherper smaakt of meer gaar is.
 • Heerlijk als voorafje. Hoewel wij er meerdere eten, vult het onvoldoende als maaltijd.
 • Lekker om ook een aantal oesters rauw erbij te serveren.
 • Uiteraard bubbels erbij drinken!

, , , , , , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.