Top Menu

bessara

Bessara: Marokkaanse erwtensoep

Op vakantie in Marokko aten we een warme lunch in restaurant Dar Essalam in Marrakech. In dit voormalige paleis kun je in prachtige zalen als een koning eten. In de jaren 50 is hier de beroemde film “A man who knew to much”, van Alfred Hitchcock, opgenomen. Grappig om in zo’n decor een lekker hapje te eten. Het eten was eenvoudig, maar zeer goed van smaak.

Vooral de traditionele Harira (Marokkaanse soep) vond ik erg lekker…

De populaire Bessara en Harira

Thuis in Nederland ben ik dan ook direct op zoek gegaan naar een lekker recept hiervoor. In het prachtige kookboek Casa Moro, van Sam & Sam Clark, vond ik inderdaad een recept voor een zomerse Harira. De hoeveelheid ingrediënten voor deze soep schrokken mij een beetje af. Maar gelukkig vond ik op een andere bladzijde een eenvoudigere Marokkaanse soep genaamd Bessara. Volgens het boek horen deze beide soepen tot de populairste straatgerechten van Marokko.

Ingrediënten voor de bessara

  • 300 g gedroogde groene spliterwten
  • 1,75 l koud water
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1/2 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 theelepels komijnzaad
  • 1 kleine theelepel verkruimelde gedroogde rode chilipeper
  • 2 eetlepels grof gehakte verse koriander
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zeezout
  • peper
Klik op de afbeelding voor een vergroting van de foto.

Wat vind je van dit recept? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Uitzondering op de regel

Het is een regel hier op Nijmegen Eet dat tenminste een ingrediënt uit het recept bij een Nijmeegse speciaalzaak gekocht wordt. Dit om een leuk overzicht te krijgen van de verschillende culinaire winkels in Nijmegen. Alle ingrediënten voor deze Marokkaanse soep heb ik gekocht bij de plaatselijke supermarkt en dus breek ik, voor deze keer, deze regel. De uitzondering die de regel bevestigt zullen we maar zeggen 🙂

Geen zin om zelf te koken? Zoek dan een restaurantje of snelle hap op onze overzichtskaart van Nijmegen!

, ,

Een reactie op Bessara: Marokkaanse erwtensoep

  1. Vincent maart 9, 2016 om 14:15 #

    Uw blog heeft, dankzij de kwaliteit van de recepten, onze aandacht weten te trekken. We zouden het op prijs stellen mocht u hem op Ptitchef.com inschrijven zodat we hem in ons bestand kunnen opnemen. Petitchef is een gids die naar de beste culinaire websites verwijst. Meerdere honderden blogs hebben zich reeds geregistreerd en kunnen hun website dankzij Ptitchef aanprijzen.

    Met vriendelijke groeten,
    Vincent

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes