Top Menu

Asperges

Asperges wit en groen met gepocheerd ei

In de media al weer veel artikeltjes over de start van het seizoen: asperges! Vanavond krijgen we gasten en asperges vinden we heerlijk, maar het moet wel bijzonder worden natuurlijk… In het kookboek Nijmegen Kookt heeft Herman Meijers zeker iets bijzonders opgetekend. Namelijk asperges wit en groen met een op speciale manier gepocheerd ei. We gaan het testen!

Herman Meijers heeft een kookschool/club en importeert Duitse wijnen. Dus de ingrediënten voor de asperges wit en groen moeten we elders halen. Maar zijn wijntip, die willen we wel even proberen.

Ingrediënten Asperges wit en groen met gepocheerd ei

  • Witte asperges
  • Groene asperges
  • Boter
  • Eieren
  • Truffelolie
  • Bosje kervel
  • Peper en zout
  • Distelolie
  • Witte wijn
  • Aspergenat
  • Witte wijnazijn
  • Gesnipperde sjalot
  • Gehakte dragon

Distelolie?

We hebben op de late zaterdagmiddag geen distelolie meer op de kop kunnen tikken. Dan maar gewone zonnebloem- en olijfolie gebruiken. De verse kervel is overal op, maar gelukkig hebben we nog een potje gedroogde thuis staan. Als alternatief voor de garnering en zo, gebruiken we peterselie. En asperges vinden blijkt helemaal een crime. De groene lukken nog wel, die zijn toch minder gewild. Maar die lekkere witte, daar loop ik stad en land voor af. Alle groenteboertjes genoemd in Nijmegen Kookt ga ik af, maar helaas zonder gewenst resultaat…

Uiteindelijk beland ik bij een van de kraampjes op de Grote Markt, en daar liggen nog 8 witte asperges op me te wachten. Eigenlijk iets te weinig voor een maal voor 4 personen, dus we nemen wat extra van de groene asperges erbij.

Klik op de afbeelding voor een vergroting van de foto.
Heb jij nog een lekker recept met asperges? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Asperges tijdens het koken afdekken met bakpapier

De witte asperges moeten ca 4 minuten langer koken dan de groene. Tijdens het koken dus eerst de witte asperges in de pan, 4 minuten koken en dan de groen erbij en nog 4 minuten koken. Tijdens het koken zegt het recept: afdekken met bakpapier. Geen idee waar dit voor is, maar we volgen maar gewoon het recept. We koken de asperges in water waarin eerst de aspergeschillen hebben voorgekookt, dat is een heerlijk aspergenat.

Eieren pocheren

We hebben nog nooit eerder eieren gepocheerd. Dus de grote vraag voor ons deze avond is: waar doe je dat in? In de kookwinkel in Nijmegen vraag ik advies. Eerst kom ik de winkel uit met een kleine au bain-marie voor 1 ei, en een speciale eierpocheerder, ook voor 1 ei. Maar als je voor 4 kookt, blijkt dit niet handig. Dus nog even terug en verder kijken. Een zogeheten timbaaltje van rvs biedt uitkomst. 4 kleine bakjes, waar een gesloten bodem in zit. Hier kunnen de olie en kruiden in, en er past ook een heel ei in. In de pan met water (tegen de kook) en de au bain-marie voor 4 gepocheerde eieren is klaar. Vergeet niet de deksel op de pan te doen, om de eieren helemaal gestold te krijgen! Waren wij namelijk eerst vergeten…

Tips bij de asperges wit en groen met een gepocheerd ei:

  • Kook de witte asperges iets langer dan de groene
  • In plaats van het bosje kervel kun je ook gedroogde gebruiken
  • Voor de garnering is peterselie ook goed geschikt
  • Vergeet niet de deksel op de pan, tijdens het pocheren van de eieren!
  • Witte wijn tip: Gruner Silvaner van Weingut Grohl

Waar in Nijmegen kochten wij de witte wijn bij deze asperges?

Kookstudio Herman Meijers
Berg en Dalseweg 255, 6522 Nijmegen, Nederland


Geen zin om zelf te koken? Zoek dan een restaurantje of snelle hap op onze overzichtskaart van Nijmegen!

, , , ,

Een reactie op Asperges wit en groen met gepocheerd ei

  1. Jim april 11, 2010 om 15:35 #

    Dat ziet er erg lekker uit! Ga ik zeker eind van deze maand proberen als het asperge seizoen in volle gang is. http://www.smulweb.nl/158328/artikel/Het-aspergeseizoen-gaat-beginnen
    De wijnen van Grohl zijn van hele goede kwaliteit en te koop via deze website: http://www.streuselberg.com/

    Succes verder met deze lekkere website;-)
    Groetjes,
    Jim

Geef een reactie

Mogelijk gemaakt door WordPress. Ontworpen door WooThemes