Top Menu

Romagna in nijmegen

Romagna: Om je schelpen bij af te likken!

Zijn ‘vongole’ per definitie taai en smakeloos? Deze buitenlandse neefjes van de Nederlandse mossel komen er bekaaid af in het op deze site gepubliceerde recept voor In thee gepocheerd zeefruit. Maar ja, bij de bereiding daarvan werden voorverpakte, vacuüm getrokken schelpdieren uit een schap van Albert Heijn gebruikt. Vongole kun je in Nijmegen veel beter vers gaan eten in restaurant Romagna.

Om dat te bewijzen maken een goede vriend en ik net voor de kerst een afspraak. We trotseren een nieuwe sneeuwbui en door een volledig verijsde stad glibberen we ons een weg naar dit van buiten wat onooglijke, maar van binnen warme en gezellige etablissement.

Heerlijke Vongole en Saltinbocca in een winters decor

Niet alleen de In de Betouwstraat, maar het hele land is nog diep in de greep van Koning Winter als we na een barre tocht over spekgladde wegen opgelucht aan een tafeltje gaan zitten. De inrichting is bijzonder eenvoudig, wat duister ook. De richting van de spotjes maakt een nogal willekeurige indruk, her en der kijk je recht in een halogeen-lamp.

De sfeer komt vooral van de bediening en van de rappe gesprekken die uit de open keuken naar boven komen waaien. Ook de geuren die daarvandaan langs de tafeltjes komen zweven beloven veel.

Het meisje dat vanavond onze bestelling opneemt is nog familie van de oorspronkelijke oprichters en doet haar begroetingen en beleefdheidsfrasen in zwierig Italiaans. Omdat we met zijn tweeën zijn, besluiten we niet alleen een Pasta alle Vongole te laten komen, maar ook een Saltinbocca Romana, kalfslapjes naar oer-oud Romeins recept. Leuk om halverwege van bord te ruilen en ervaringen uit te wisselen.

Heilige salie nog aan toe

De Saltinbocca is niet zoals in het oorspronkelijke gerecht een samen met een plakje prosciutto en een blaadje salie opgerold kalfslapje. Deze ingrediënten liggen nu los van elkaar opgestapeld in een werkelijk overheerlijke witte wijn/boter-saus. De verse saliebladeren geven een zeer typerende smaak af, die de vleessmaak als het ware versterkt. Niet voor niets was de salie voor de oude Romeinen een heilige plant die men met eerbied, grondig van top tot teen gewassen en gehuld in een witte tuniek diende te benaderen. En ook nog goed voor de spijsvertering, salie.

Saltimbocca of saltinbocca (afhankelijk van het dialect) betekent letterlijk ‘spring in de mond’.

Here comes the sun

Dan het gerecht waar we voor kwamen. Een wat moeilijker te ‘veroveren’ diep bord met pasta in een lekker pittige tomatensaus, waarin de vongole met schelp en al rondwaren. Dat vergt wat geknoei met vingers en vorken, om de lieve kleine diertjes uit hun schuilplaats te krijgen. Maar dan heb je ook wat. Verse vongole smaken inderdaad niet zo ‘krachtig’ als Hollandse mosselen, maar met hun ziltig-nootachtige smaak op de tong waan je je midden in de winter plots aan een zonovergoten Middellandse zee.

En die lege schelpjes, van deze zeevruchten, komen aan het eind van de maaltijd uitstekend van pas. Alle bestek hebben we inmiddels opgebruikt, maar met deze ‘lepeltjes’ laat de rest van de Saltinbocca-saus zich prima opscheppen en heerlijk naar binnen slurpen. Denkend aan de oude Romeinen roep je nu genotzuchtig de naam uit van de God van de salie: bij Jupiter, wat lekker!

Kees Fens was here

Een laatste ‘weetje’ van literair-nostalgische waarde: in dit bescheiden restaurant nam hoogleraar Kees Fens, de gevreesde maar vooral geliefde literatuurcriticus bij tijd en wijle een maaltijd tot zich. Hij zal er denkelijk met heimwee hebben zitten mijmeren over Rome, één van de plekken waar hij zich in elk geval in de geest uitermate thuis voelde. Eigenlijk zou Romagna best een gedenkplaatje aan de gevel kunnen schroeven. Te onthullen op 14 juni aanstaande, precies 3 jaar na het overlijden van deze grootmeester…

restaurant-romagna.nl

, ,

2 reacties op Romagna: Om je schelpen bij af te likken!

 1. Jesper Popma januari 19, 2011 om 16:51 #

  Ik heb hier laatst, op een woensdag, een pizza gegeten. Het was behoorlijk druk in de zaak en menigeen had die avond blijkbaar behoefte aan pizza. We moesten daarom behoorlijk lang wachten op de onze. Op ons voorstel om een extra pizza-oven aan te schaffen, werd niet echt serieus gereageerd 🙁 Blijkbaar vonden ze het probleem minder groot dan wij. Zij hadden dan ook waarschijnlijk, voor de service, hun buikjes rond gegeten.

  Maar goed, ondanks de lange wachttijd smaakte de pizza prima!

 2. Michel van der Maas januari 27, 2011 om 05:05 #

  Tja, mag ik even, zeg… Daar word ik nou zo moe van, hè? Van dat moderne gezeur in de trant van: Waarom word ik niet overal en altijd op mijn wenken bediend? Met permissie, hoor, maar ga alsjeblieft ergens anders op zoek naar een snelle hap!

  Ik wil niet lelijk doen, maar zo verpest je het een beetje voor de mensen die bij ‘Romagna’ willen genieten van de huiselijkheid, de persoonlijke service en de heerlijke geur- en smaaksensaties die je er op kunt doen.

  Het is denk ik niet zo dat ze bij Romagna te weinig personeel hebben, maar natuurlijk hebben ze een bovengrens aan hun capaciteit: een rij die tot op straat staat is voor geen enkel pizza-restaurant in een wip weg te werken. Zeker niet als ze blijven proberen in elke pizza eerlijk en evenveel liefde te stoppen. Op zich wel een goed teken, toch, zo’n lange rij…

  Ga er eens langs op een rustige avond en neem gerust je beste vrienden en hun kinderen mee. Drie, vier, vijf kinderen, het maakt niet uit.
  Jullie zullen aan tafel – als ze tijd hebben – van deze geweldige ‘crew’ een dan weer in gebroken Italiaans-Nederlands, dan weer in vlot Hollands uitgesproken overzicht van het menu van de dag krijgen. Weliswaar zal dat gepaard gaan met wel erg veel “En weet je wat ook heel lekker is”-sen, maar ik weet zeker dat dat je helpen kan zo goed mogelijk te kiezen uit een menu waaruit het in feite krankzinnig moeilijk kiezen is.

  Voor een goeie maar toch snelle pizza kun je in Nijmegen terecht op diverse uitstekende of minder geslaagde adressen, die je hier op Nijmegen Eet nog niet allemaal kunt nazoeken. Wij eten dan ook het liefst heel lekker en nee, dan kun je niet overal terecht.

  Ik zeg nog tegen de redactie, Romagna is niet voor de snelle hap! Laat die mensen toch met rust! Maar goed, we verschillen wel vaker van mening…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.