Top Menu

mensa de refter in nijmegen

De Refter: Eenvoudige doch voedzame maaltijden voor student en burger

Wie op een doordeweekse avond geen tijd of zin heeft om te koken kan voor een redelijk geprijsde maaltijd van heel behoorlijke kwaliteit terecht bij universiteitsrestaurant De Refter.

Ik heb er wekelijks een eetafspraak met een goede vriend, vooral bedoeld om elkaar met enige regelmaat te zien en eens in de week boven een adequaat bord warm eten de wereld en onze plaats daarin te bespreken. Kritisch genoeg om een eetbare maaltijd van oneetbare prut te onderscheiden, gemakzuchtig genoeg om ook eens een ander voor ons te laten koken. En dat doen ze hier in De Refter niet eens beroerd.

Wat schaft de pot bij De Refter?

Vanavond kiest mijn disgenoot voor de kipshoarma met knoflook saus en frites en laat ik mij de stamppot andijvie met balletjes van soja opscheppen. Met een kuiltje vol overheerlijke vegetarische jus in het midden!

Geen al te vriendelijk ontvangst

Overigens mag je voor deze lage standaardprijs geen al te vriendelijke ontvangst verwachten. Het centraal gelegen enorme doorgeefluik en de daarachter gelegen keuken dienen overduidelijk het doel in hoog tempo grote hoeveelheden warm eten rond te pompen. Plotselinge bevelen sporen de opscheppers op luide toon aan tot het overpakken van nieuwe bakken vol vlees, vis, pasta of aardappel. Snel boven de warmhoudbakken plaatsen!

Enige handigheid is geboden

Een maaltijd scoren in De Refter gaat zo: dienblad van de stapel pakken, opstellen in rijen van pakweg twintig, rij aanhouden voor twee dagmenu’s met vlees of vis of één vegetarisch menu, dienblad op counter plaatsen, op laten scheppen, rondlopen en elkaar ontwijken voor een glas, een drankje, een kom soep, wat sla, een toetje, pakjes mayonaise of andere condimenten, afrekenen, bestek uit bakken pakken, snel een tafel veroveren (wij hebben graag een ronde).

Spreken we hier van fusion cooking?

De smaak is niet exquise, de maaltijden worden bij herhaald bezoek voorspelbaar in hun soms toch best originele combinaties. Staat er stamppot andijvie op het menu, dan smaakt die bijna net zo goed als bij moeder thuis. Wel kun je er donder op zeggen dat er dan in één van de andere menu’s andijviesalade opduikt (kwestie van economisch inkopen, natuurlijk). Dit keer vindt mijn medebezoeker slierten andijvie tegen zijn frietjes gevlijd. Over deze ‘salade’ zijn dan wel weer lekker knapperige croutons gestrooid. Soort fusion cooking, zullen we maar zeggen, andijvie bij je shoarma. Maar dat gaat feitelijk heel best samen, kip met rauwe andijvie.

Veel voor weinig

Voor de prijs hoef je het nauwelijks te laten. Als gewone bezoeker tel je voor de maaltijden op zich (zonder drank, voorafjes of nagerechten) € 5,15 neer. Als student of als medewerker van universiteit of ziekenhuis kost diezelfde maaltijd je, op vertoon van je studentenpas of medewerkersbadge, slechts € 4,10.

ru.nl/facilitairbedrijf

3 reacties op De Refter: Eenvoudige doch voedzame maaltijden voor student en burger

 1. Anja oktober 1, 2010 om 17:52 #

  Ook ik heb een keer voor de counter in deze “mensa” gestaan. Was toen nog introductieweek. Dus er was nog niet zoveel keuze, niet alles was open. Met als voordeel, ook geen rijen van twintig man. En keuze uit ronde tafeltjes genoeg. Maar het nadeel was dat het friet-menu me niet toelachte. Dus ik heb overgeslagen. Ga zeker later dit jaar weer eens kijken!

 2. patrick kleuver mei 10, 2015 om 18:45 #

  Al meer dan 15 jaar gaan we tijdens de 4 daagse week hier met onze 65 lopers en verzorgers eten.. Het is smakelijk, voedzaam en voor iedereen is er wel een keuze te maken tussen de 3 menu’s. Voor ons makkelijk, goedkoop en snel.
  Van het jaar gaan we er weer eten.

Trackbacks / Pingbacks

 1. Recensie taart Patisserie Strik Nijmegen - oktober 27, 2015

  […] of hadden we gasten. Maar echte gastredacteurs waren nog niet aan boord. Nu wel! Michel heeft De Refter gerecenseerd en zal wellicht ook komend jaar nog wel een recensie gaan schrijven. Herman, eigenaar […]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.