Top Menu

Hobbema in Nijmegen

Hobbema: Verrassend lekker palet aan smaken

Het is een heerlijk zonnige dag, dus ga ik samen met een vriend lekker buiten op het terras van restaurant Hobbema zitten. Dit hoekhuis heeft volgens ons in de loop der tijden verschillende namen gehad, van Café Meneer Dijkstra tot Café De Struisvogel. Nu heet het dan restaurant Hobbema, naar een zeventiende-eeuwse landschapsschilder.

Verder is de zaak opgevrolijkt met een lounge achtige zithoek met vrolijke kussentjes aan de buitenkant…

De Franse menukaart van Hobbema

Wat we vandaag gaan eten, staat allemaal in het Frans op de menukaart. Logisch omdat ze hun aanbod voornamelijk baseren op de Franse keuken. Mijn tafelgenoot kiest voor een vleesgerecht: lamsschouder aangevuld met romige polenta, prei, gepofte paprika en misschien onverwacht Kalamata olijven.

Het is misschien al duidelijk: ze willen hier bij Hobbema hun gasten verrassen. Ik vind dat ze daar zeker in slagen met wat ik zelf op mijn bord krijg.

Leuke onverwachte combinaties

Allereerst zijn daar twee forse stukken zwarte heilbot, een witvis met een milde smaak. Daaronder liggen goed gekookte witte asperges verstopt, met daar overheen een smakelijke beurre blanc (witte botersaus). Vrolijk langs de kant liggen 4 pommes dauphine: lekkere aardappelsoesjes.

Plant van de zeekust op mijn bord

De meest aangename verrassing vind ik als beginnend recensent de lamsoren. Deze spinazie achtige plant komt voor op kwelders en in gebieden die onder invloed van eb en vloed staan en af en toe overstroomd worden met zeewater; de zogenaamde zilte zoom. Lamsoor komt in Nederland voor in het deltagebied, op de Waddeneilanden en langs de Waddenkust.

Hier op mijn bord completeren ze het geheel op verrassende wijze, met een smaak die mij bijna onmiddellijk naar de zeekust voert. Het is sowieso een soort reis langs de Nederlandse zeekust, met een tussenstop in Limburg. Daar kun je dan de asperges oppikken.

Lekker huisgemaakte ijs toe

Tot slot wordt ons door het meisje, dat ons prima bedient, het huisgemaakte ijs aanbevolen. Ik vraag of ik ook een enkel bolletje mag nemen en kies voor een bolletje overheerlijk bosbessenijs, dat dit feestje perfect afsluit.

hobbemanijmegen.nl

,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.