Top Menu

helden in nijmegen

Helden: Waar je heldhaftig verwend wordt

Op de plek waar vroeger een grote houthandel gevestigd was, vind je nu De Houtwerf. Daar zijn uiteenlopende bedrijven gevestigd op het gebied van cultuur, creativiteit, design en ambacht. Ook vind je hier restaurant Helden, waar de bediening en keukenbrigade hoofdzakelijk in handen is van échte helden. Dit zijn jongeren die geen zinvolle dagbesteding hadden en besloten hun leven een positieve wending te geven.

Wij gingen dit keer, met z’n drieën, lunchen in dit bijzondere restaurant in Nijmegen.

Opmerkelijk grote planken met lekkers

Een opvallende manier van opdienen is hier de plank. Je kunt uiteenlopende planken bestellen, met daarop vlees, vis of vegetarische lekkernijen. Mijn tafelgenoten kiezen voor de visplank. Zelf ben ik benieuwd naar de kippendijen van de grill.

Terwijl we wachten, laten we een warm kopje thee komen. Je moet uit een bakje met daarin losbladige thee wat blaadjes scheppen. Die doe je dan in een netje dat in het glas hangt. Even trekken en dan heb je heerlijke thee! Een van ons gaat zijn stress te lijf met de kalmerende melange. Het doet hem duidelijk goed 🙂

Fotografie door Mike van de Mortel

Visplank en kippendijen van de grill

Als we de thee op hebben, komen onze bestellingen door. Ik geniet van de pittig gekruide kippendijen, die ook lekker mals zijn. En dat is nog niet eenvoudig, weet ik uit ervaring. Die kippendijtjes kunnen, als je niet oppast, taai en droog worden. Het stuk brood van de grill besmeer ik met de salsa.

De visplank valt bij mijn tafelgenoten ook in goede aarde. Dat vind ik niet gek! Want er liggen, voor de visliefhebber, smakelijke dingen op. Ik bespeur inktvisringen, gemarineerde gamba’s, koningsbaars en schelpen in kruidenolie.

Waarmee en waarom injecteren jullie dat vlees?

Tijdens het eten zien we dat een van de koks het vlees aan het injecteren is. Dat maakt nieuwsgierig. We trekken de stoute schoenen aan en vragen om nadere uitleg.

Een vriendelijke chef staat ons uitgebreid te woord. Hij vertelt dat ze het vlees injecteren met bouillon. Vervolgens gaat het, op 66 graden, maar liefst 12 uur in de oven. De bouillon zorgt ervoor dat het vlees, in dit geval brisket, niet uitdroogt. Deze techniek heet slow cooking en geeft als resultaat heel mals en zacht vlees. Mits vakkundig uitgevoerd natuurlijk 😉

Ben je geïnspireerd? Probeer dan eens deze slow cooked runderrollade die wij ooit voor kerst maakte.

Tenslotte vertelt deze gepassioneerde chef ons nog dat ze hun beef brisket helemaal in Amerika bestellen. Dat moet dan wel een bijzonder stukje vlees zijn! Bij een volgend bezoekje aan dit restaurant maar eens proberen dan.

Helden is meer dan eten en drinken

Er is nog een andere goede reden om te komen lunchen, borrelen of dineren bij Helden. Want, zoals gezegd, werken hier jongeren die de kans krijgen om in een professionele horeca omgeving ervaring op te doen. De hoop is dan dat ze doorstromen naar een opleiding of een reguliere baan.

De leiding van Helden is in handen van niet de minsten. In de keuken zwaait ex-Michelin ster chef-kok Frans Leenders de scepter. Horeca deskundige Job Vos, in 2011 zelf nog verkozen tot horecaheld, maakt het begeleidend team compleet. De jongeren krijgen hier al doende les op het terrein van beroepsvaardigheden, vakkennis en verbale en non-verbale communicatie.

Helden
Hatertseweg 23A, 6533 AB Nijmegen
024 206 1991
Bezoek website

, , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.