Top Menu

De Waagh in nijmegen

De Waagh: Twaalfuurtje met NS bon

Een vriend van me heeft en NS bon voor een gratis twaalfuurtje bij De Waagh in Nijmegen. Dus spreken we op een regenachtige dinsdagmiddag om 12:00 uur af bij De Waagh voor een lunch. We zijn hier allebei al jaren niet meer geweest en verbazen ons daarover…

…omdat het zo’n mooie locatie is.

Meer gasten door de NS bon

Als we, exact om 12:00 uur, binnenkomen zijn we de eerste gasten. Maar terwijl we van ons twaalfuurtje aan het genieten zijn, stroomt langzamerhand de zaak vol. Aan het soort volk dat binnenkomt, en vraag me niet waarom, vermoeden we dat ze ook allemaal een NS bon hebben. En ja hoor, overal om ons heen zien we de kleine gele bonnen te voorschijn komen.

Een goede actie van De Waagh dus, want nu hebben ze een volle zaak tijdens de lunch en maken wat omzet op de drank. Maar nog belangrijker is dat de gasten, zoals wij, weer eens in De Waagh komen en zien wat voor mooie zaak het is. Al vind ik het retro meubilair niet echt passen bij dit gebouw.

Het twaalfuurtje van De Waagh

Het twaalfuurtje wordt heel mooi opgediend op een houten display. Er liggen allerlei lekkernijen op, en vinden het dan ook jammer dat de ober de hapjes niet toelicht. Dan bestuderen we het kunstwerk wel zelf. Op het display liggen twee sneden brood, gerookte zalm, tonijnsalade, een gebakken ei, garnalenkokertjes, wat sla, een soepje van pastinaak en wat sausjes. Bij elkaar is het een stevige lunch, maar we willen alles proeven en eten dan ook het hele display leeg. Vooral het soepje van pastinaak kan ons erg bekoren.

Een stukje geschiedenis van De Waagh

De Boterwaag in Nijmegen ligt aan de Grote Markt en werd gebouwd rond 1612-13 naar het ontwerp van Cornelis Janssen van Delft. De renaissancevormen tonen verwantschap met de stijl van Hendrick de Keyser. Het gebouw werd in 1886 gerestaureerd door Jan Jacob Weve.

De stadswaag was gehuisvest aan de rechterzijde (westzijde) van het gebouw. Op de begane grond was een vleeshal, met poorten waardoor wagens en karren in konden rijden en binnenin drie kruisribgewelven op pilaren. Tijdelijk waren er in het gebouw ook enkele woningen ingericht. Tot 1885 zetelde de militaire hoofdwacht van Nijmegen op de bovenverdieping.

Bron: Wikipedia

Dansen in De Waagh

Toen ik eind jaren 90 in Nijmegen kwam wonen ging ik hier regelmatig op zaterdagavond dansen. Maar toen die feesten ophielden kwam ik ook niet meer in deze mooie tent. Maar inmiddels kun je weer volop genieten van deze schitterende danslocatie. Zo was er bijvoorbeeld op 13 oktober een disco-avond en kon je herinneringen ophalen met 70s, 80s en early 90s videoclips!

dewaaghnijmegen.nl

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.