Top Menu

de meesterproef in nijmegen

De Meesterproef: Een middeleeuws begrip in Nijmegen

In de middeleeuwen moest een ambachtsman een test afleggen om te bewijzen dat hij zijn ambacht goed beheerste. Hier in Nijmegen willen de medewerkers van restaurant De Meesterproef de toets der kritiek op vergelijkbare wijze doorstaan. Zij werken zo veel mogelijk met lokale leveranciers die dezelfde kritische houding innemen ten opzichte van hun producten.

Zo wordt hun brood gebakken door De Streekbakker, serveren ze rundvlees van The Black Fox en brouwt Oersoep hun bieren. Thee serveren ze van Puritea en Blommers Coffee Roasters brand hun espressobonen. Zo’n lokale samenwerking in optima forma kunnen wij natuurlijk alleen maar toejuichen!

Een paar van deze leveranciers zit, net als De Meesterproef, op het Honigcomplex in Nijmegen.

Het Honigcomplex is voor eigenzinnige ondernemers

Op het voormalige Honigcomplex in Nijmegen zijn nu allerlei kleine en grote bedrijfjes gevestigd. Op de website lees ik dat hier tot 2022 ondernemers op geheel eigenwijze bier, koffie, muziek, films, kleding, meubels en tassen maken. Naast dit alles wordt er ook nog veel gekookt op het terrein. En voor dat laatste komen wij. Dus op naar restaurant De Meesterproef voor een lunch!

Ik stijg op naar De Meesterproef

Als je wilt gaan eten bij De Meesterproef, moet je daar wel even moeite voor doen. Tenminste als je net als ik wat slecht ter been bent. Je moet namelijk een flinke trap omhoog. Gelukkig mag ik van het vriendelijke personeel met de dienstlift naar boven. Dus ben jij ook niet meer altijd even fris en fruitig, vraag dan gerust om de lift. Ze helpen je graag!

Er is hier veel aandacht voor vormgeving

Nu wij hier komen lunchen, valt ons ten eerste de manier op waarop het bestek en servet worden opgediend. In een creatief vormgegeven kartonnen koker vinden we deze onmisbare gereedschappen terug.

Er is over het geheel genomen veel aandacht besteed aan de vormgeving van dit restaurant. De industriële oorsprong is niet verhuld, dit was een fabriek en dat mag nog blijken. Stevige palen lijken het geheel nog te stutten. Trots is her en der de naam De Meesterproef aangebracht, tot op de bestekhouders aan toe.

Fotografie door Mike van de Mortel

Salade Gravad Lax en Noordzee Kabeljauw

De Meesterproef biedt door het jaar heen een regelmatig wisselende kaart, afhankelijk van het seizoen en het aanbod van hun leveranciers.

Mijn tafelgenoot wil graag de Salade Gravad Lax proberen, bestaande uit Global Gap zalm, ingelegde citroen, rode bieten en chiogga biet. De zalm vond hij lekker dik gesneden, maar verder was deze maaltijdsalade niet zo rijk gevuld. Misschien toch beter voor een soep kunnen gaan? Die ziet er namelijk wel heel royaal uit, meent hij bij anderen gasten waar te nemen.

Ik kies voor de Noordzee Kabeljauw. Online lees ik dat hier voornamelijk vis uit de Noordzee geserveerd wordt. Hij is op de huid gebakken en wordt opgediend met twee stengels geroosterde pastinaak, saus van eekhoorntjesbrood en meloesui.

Wat zijn dan toch die meloesuitjes op mijn bord?

Pastinaak kende ik al en zal nooit mijn favoriet worden. Maar van de meloesuitjes had ik nog nooit gehoord en die vond ik misschien wel het hoogtepunt van dit lunchgerecht. Het zijn een soort fors uitgevallen zilveruitjes, met een rode zweem. Fris en fruitig, kortom, behoorlijk smakelijk, zeker in combinatie met de jus van eekhoorntjesbrood. De vis zelf viel door de andere smaken een tikkeltje teniet. Overigens moet gezegd worden dat de gerechten wel heel fraai worden opgemaakt.

De warme chocomel als toetje is een succes

De chocolademelk, die we als toetje besteld hebben, is heel erg lekker. Want hij is lekker puur, en volgens mijn tafelgenoot bereid met echte stukjes chocola. Ook de schuimlaag waar hij onder schuilgaat, tilt de hele smaakbeleving naar een hoger niveau. Ja, dit is fantastische warme chocomel. Daarover zijn wij het eens.

de meesterproef warme chocomel

Foto: De Meesterproef

Deze eerste bescheiden kennismaking met De Meesterproef viel mij, wat betreft het eten, een beetje tegen. Ik ben nu eenmaal geen groot fan van pastinaak, dat had ik kunnen weten. Maar ik voel me zeker uitgedaagd het op een later moment nog eens te proberen. Met name het ambachtelijke karakter, de sfeer van het interieur en de open keuken spreken mij aan. Want zo’n open keuken vind ik altijd leuk om te zien. Vooral het flamberen vind ik spectaculair! Wie weet tot later, dus…

De Meesterproef
Waalbandijk 14, 6541 AJ Nijmegen
024 202 0002
Bezoek website

, , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.